Now Reading:
Donja Voća okupila brojne goste na Vincekovu, ali i drugom izdanju Vincekovog pohoda
Full Article 4 minutes read

Donja Voća okupila brojne goste na Vincekovu, ali i drugom izdanju Vincekovog pohoda

Protekle sunčane subote u Općini Donja Voća održano je 14. po redu voćansko Vincekovo te 2. po redu Vincekov pohod. Pohodu dugom osam kilometara, na čak pet punktova, pridružio se velik broj mještana i gostiju iz okolnih općina, Zagreba i Slovenije dok su ih sunce i lijepo vrijeme pratilo od samog početka.

Drugi Vincekov pohod ove godine je započeo blagoslovom skulpture sv. Vinka kod vinogradarskog punkta u Gornjoj Voći. Blagoslov i molitvu predvodio je vlč. Pavao Mesarić, a nakon uvodnog obraćanja i pozdravnog govora predsjednika Udruge Ivice Lukačeka i načelnice Sanje Kočet, pohod se nastavio po pitomim voćarskim bregima sve do Etno kuće u Gornjoj Voći.

Na završnom punktu kod Etno kuće sve sudionike čekao je fini lovački gulaš, za koji su zaslužni članovi Lovačkog društva „Trčka”, dok su se članovi Udruge branitelja „Voća“ pobrinuli za kuhano vino i čaj. Dobre zabave nije nedostajalo, a kako i bi kad su za glazbu zaduženi bili članovi glazbene sekcije KUD-a Voća.

Prema običaju, vincekovo se u Donjoj Voći svake godine održava kod jednog od članova Udruge ceremonijom orezivanja i buđenja trsa, pa tako se ove godina ceremonija održala kod obitelji Gregur u Jelovcu Voćanskom. Predsjednik Udruge te domaćin uz pomoć predstavnika iz Općine Starše, Sandija Fureka, blagoslovili su trseve okićene kobasicama i suhomesnatim proizvodima te ih dobro zalili najboljim vinom i tako otvorili sezonu radova u vinogradu.

Predstavnik slovenske Općine Starše, Sandi Furek, izrazio je zadovoljstvo što je prisutan na ceremoniji i druženju te naglasio da su ovakva udruženja smisao života te da će ih se rado sjećati.

– Iznimno mi je drago što sam ovdje kod vas na manifestaciji koju su priredili Barilček i Općina Donja Voća, a još više mi je drago što mogu prisustvovati samom pohodu za sv. Vinka. Upravo ova druženja između pobratimljenih općina su smisao života te ćemo se ih rado sjećati. Želim da vam i ove godine rode vinogradi i polja te da naše bratske veze nikad ne posrnu već da rastu kroz ovakva događanja – rekao je Furek.

– Ovo je 14. događanje za Vincekovo i ove godine drugi pohod. Počeli smo 22. siječnja 2010. godine i rotacijom je svaki puta bilo organizirano kod jednog člana udruge, na njegovom vinogradu. Imali smo svetu misu i blagoslov te ceremoniju orezivanja i buđenja trsa, a Općina je suorganizator ovog događaja – rekao je predsjednik Udruge Ivica Lukaček te nadodao.

Blagoslovili smo sv. Vinka, skulpturu koju posjeduje Udruga vinogradara. Ta skulptura je nastala na jednoj od kolonija koje su se održavale na Voći i na kojoj je Udruga bila organizator. Moram napomenuti da je skulptura sv. Vinka djelo varaždinskog kipara Ljudevita Minđaka. Mi kao Udruga imamo još i skulpturu sv. Martina koja će biti ovih dana postavljena uz ulazni portal na našem vinogradarskom punktu – istaknuo je predsjednik Lukaček.

– Unatoč hladnoći i snijegu, održan je 2. Vincekov pohod po voćanskim bregima koji je okupio popriličan broj ljubitelja rekreacije, ali i vinske kapljice. Ove godine posjećenost je puno veća i gosti se vraćaju te nam zasigurno ovo u narednom razdoblju postaje tradicija. Osim sumještana imamo i goste iz susjednih općina, Zagreba i Slovenije, a tu su nam i gosti iz naše pobratimljene općine Starše koji jako dobro prate naše manifestacije i događanja na području općine – istaknula je načelnica Sanja Kočet.

Na pohod se krenulo u 10.30 te se do zadnjeg punkta stiglo u 15 sati. Iako pomalo umorni, promrzli, ali dobre volje, mnogi su se zadržali slaviti sv. Vinka dugo u noć. Bio je to dan za pamćenje, priroda, čovjek i običaji postali su jedno, a sv. Vinko se sigurno zadovoljno smiješio gledajući svoje štovatelje kako, unatoč hladnom vremenu, slave njegov dan.

sjever.hr
22.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.