Now Reading:
Župan Posavec o ulaganju u sjever države: Kada sjednete na vlak u Čakovcu, treba vam tri sata do Zagreba
Full Article 3 minutes read

Župan Posavec o ulaganju u sjever države: Kada sjednete na vlak u Čakovcu, treba vam tri sata do Zagreba

Nezavisna platforma Sjever na predstojeće će izbore izaći samostalno, a čelnik platforme, međimurski župan Matija Posavec to je, ali i druge teme, komentirao u emisiji „Novi dan” kod Mašenke Vukadinović.

Posavec je kazao da je Razvojni projekt za sjever potpisan 2021., no da on nije zadovoljan.

-Iz naše županije otišlo je 12 projekata od kojih je krenuo jedan. To nije korektno prema građanima Međimurja jer sjever Hrvatske ja najproduktivniji i njega treba tjerati da povuče još više – rekao je Posavec, a prenosi N1.

Dodao je kako je prosjek izvoza po glavi stanovnika u Hrvatskoj 4.300 eura, a u Međimurju 8.105 eura.

-Imamo i dvostruko jači rast BDP-a od cijele zemlje, ali on je mogao biti i veći kada bi se više ulagalo u infrastrukturu, ali toga nije bilo. Radi se Pelješki most i druga cijev tunela Učka, a mi već nekoliko godina čekamo tih 12 kilometara ceste između Varaždina i Čakovca. Također, kada sjednete na vlak na kolodvoru u Čakovcu, vama tri sata treba da budete na Glavnom kolodvoru u Zagrebu – kazao je Posavec.

Osvrnuo se i na problem bolnica koje bi prema novom zakonu trebale prijeći u ruke države, a za koji su čak tražili i ocjenu ustavnosti.

-Zakon je stupio na snagu, ali ništa se formalno nije promijenilo. Biti će zanimljivo što će reći Ustavni sud – izjavio je.

Posavec je naglasio i da je Nezavisna platforma Sjever isključivo u centru.

-Mi koji smo u savezu sa građanima smo se okupili u platformu i smatramo da taj sloj građana treba imati svoj glas. Politička smo platforma koja je lišena svakog ideološkog predznaka – otkrio je Posavec.

Govorio je i o mogućoj koaliciji i broju mandata, istaknuvši da na sjeveru računaju na tri mandata.

-Na svakim izborima je nova politička realnost. Ankete se rade na malom uzorku i u situaciji kada je Hrvatska jedna izborna jedinica. Kada na jednom području imate stranku koja je na pragu pet posto, ta stranka može osvojiti mandat, a ako imate takvih u deset jedinica, to je deset mandata – kazao je čelnik NPS-a, a prenosi N1.

Istaknuo je i da mu je politička trgovina nezamisliva.

-Ja sam 2019., kada je HNS najavio da ide s HDZ-om, napustio stranku – rekao je Posavec i odbio opciju da idu s HDZ-om, ali niti s drugima naglasivši da žele stabilnu centrističku opciju, ako je to moguće, a ako nije, bit će oporba.

sjever.hr/n1infor.hr
20.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.