Now Reading:
U Krapini obilježen Dan mimoza i Europski mjesec borbe protiv raka vrata maternice:„Ovaj rak je u 99 posto slučaja uzrokovan HPV-om. Kada bi se svi cijepili, zapravo bi ga iskorijenili“
Full Article 5 minutes read

U Krapini obilježen Dan mimoza i Europski mjesec borbe protiv raka vrata maternice:„Ovaj rak je u 99 posto slučaja uzrokovan HPV-om. Kada bi se svi cijepili, zapravo bi ga iskorijenili“

Siječanj je mjesec posvećen borbi i prevenciji raka vrata maternice, od kojeg u Hrvatskoj na godinu oboli 300 žena, a život izgubi njih 120. Centralno obilježavanje i javno-zdravstvena akcija Dana mimoza i Europskog mjeseca borbe protiv raka vrata maternice održana je i u Krapini.

Specijalistica epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Bojana Mahmutović na obilježavanju je rekla kako je Svjetska zdravstvena organizacija za cilj postavila da do 2030. godine smanji rak vrata maternice, idealno bi bilo na nulu. To se postiže s tri osnovne metode, a to su redovni godišnji papa testovi, ginekološki pregledi, ginekološko HPV testiranje u sklopu tih pregleda i cijepljenje protiv HPV-a.

 – Rak vrata maternice je rak koji je u 99 posto slučaja uzrokovan HPV-om. Kada bi se svi cijepili, zapravo bi iskorijenili rak vrata maternice, ali HPV ne uzrokuje samo rak vrata maternice, uzrokuje rak penisa, rak anusa, rak vulve i ono što se svi začude, rak grla. U zemljama u kojim pušenje nije više zatupljeno u onoj mjeri u kojoj je bilo, HPV je glavni uzročnik raka grla. Ovi rakovi se zaista mogu iskorijeniti cijepljenjem protiv HPV-a – pojasnila je Mahmutović i dodala kako se u Hrvatskoj do sada cijepilo u osmim razredima, ali studije su pokazale da je puno bolji imunološki odgovor i da se bolja zaštita postiže ako se cijepi ranije.

– Tako da smo ove godine u Hrvatskoj uveli cijepljenje već u petim razredima, jer se pokazalo da je u toj dobi najbolji odgovor. Ali to ne znači da se ne možete i kasnije cijepiti, cjepivo je besplatno za osobe do 25 godina i preporučuje se svima. Ako bolujete od neke vrte HPV-a nije istina da se nema smisla cijepiti, uvijek ima smisla jer vas štiti od drugih oblika zaraze. Studije su pokazale da je 80 posto populacije zaraženo nekim tipom HPV-a – naglasila je Mahmutović.

Djeca do 15. godine života se cijepe s dvije doze, a stariji od 15 godina se cijepe s tri doze i kada se cijepite zaštita je doživotna.

Specijalistica javnog zdravstva i zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Marina Stanković Gjuretek kazala je da su jako važne i primarna i sekundarna prevencija. Primarna prevencija je ona koja se provodi da do bolesti uopće ne bi došlo, a sekundarna je rano otkrivanje bolesti.

Kada je riječ o raku vrata maternice, i cijepljenje je prevencija, znači zaštita mladih osoba dok još nisu izložene, a sekundarna prevencija su ginekološki pregledi i papa testovi. Jedno s drugim stvara čvrstu bazu zbog koje rak vrata maternice uopće ne bi trebao postojati – napomenula je Gjuretek i najavila da će se 24. siječnja održati prvi zagorski simpozij na kojem će o problemu raka vrata maternice govoriti brojni stručnjaci s područja javnog zdravstva i specijalisti.

Na obilježavanju je bila i zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek i naglasila kako se prvi tjedan u godini tradicionalno obilježava s preventivnim programima kojima se, prije svega, nastoji osvijestiti žene i djevojke o važnosti preventivnih pregleda i zdravog stila života, kao glavnih preventivnih faktora za prevenciju raka vrata maternice.

 – Ono što je važno i što ove akcije poručuju je da je naše zdravlje u našim rukama, da možemo jako puno učiniti, da preveniramo vrlo ozbiljnu bolest kao što je i rak vrata maternice, jer upravo preventivnim pregledima i dolaskom na vrijeme kod liječnika možemo jako puno učiniti za daljnji razvoj takve bolesti ili ono što je najvažnije, da do takve bolesti uopće ni ne dođe – rekla je zamjenica župana.

Jasna Petek je i zahvalila Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije i svima ostalima uključenima u ovu akciju.

-Akcija je došla u jako puno općina i gradova, a odnosi se, prije svega, na senzibiliziranje javnosti edukacijom i informiranjem, o liječenje, prevenciji i sprečavanju raka vrata maternice.

Na obilježavanju ove javno-zdravstvene akcije bila je i lokalna koordinatorica projekta „Budi mRAK roditelj“ Petra Kasović, koji provodi Udruga studenata medicine Hrvatske. Riječ je o projektu  prevencije najčešćih malignih bolesti, s fokusom na prevenciju karcinoma uzrokovanih HPV-om.

Namjera nam je obuhvatiti učenike 8. razreda i srednjih škola i educirati ih o HPV-u i prevenciji jer smatramo da je vršnjačka edukacija mladih dobar pristup, a bavimo se i edukacijom roditelja – istaknula je Kasović.

Ljerka Kahlina iz Zagorske lige protiv raka kazala je kako Zagorska liga protiv raka skuplja novac i preko nje će se donirati sredstva u zabočku bolnicu, a namijenjena su za izradu materijala za otkrivanje raka vrata maternice na Odjelu ginekologije Opće bolnice Zabok.

i.belošević/sjever.hr 20.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.