Now Reading:
PD „BUNDEK” POZIVA Pridružite se najmasovnijem Vincekovom pohodu u Hrvatskoj! Stižu planinari iz cijele Hrvatske, Slovenije i Mađarske
Full Article 4 minutes read

PD „BUNDEK” POZIVA Pridružite se najmasovnijem Vincekovom pohodu u Hrvatskoj! Stižu planinari iz cijele Hrvatske, Slovenije i Mađarske

Planinarsko društvo „Bundek” iz Murskog Središća poziva planinare, rekreativce i sve zainteresirane na tradicionalni 26. Vincekov pohod po međimurskim bregima koji će se održati u nedjelju, 21. siječnja 2024. godine.

Riječ je o najmasovnijem Vincekovom pohodu u Hrvatskoj, što se tiče planinarskih pohoda, u kojem je u godinama prije pandemije koronavirusa sudjelovalo i do 4000 rekreativaca. Kao i sve ostalo, tako je pandemija koronavirusa stopirala i Vincekov pohod, no lani su na ovaj događaj ponovno stigli brojni planinari, njih oko 2400 iz 80-ak planinarskih društava iz Hrvatske i susjednih zemalja, a ujedno je proslavljeno i 25 godina postojanja PD-a „Bundek”, kao i 25. obljetnica ovog popularnog pohoda.

Za ovu je godinu već sve spremno, staze su markirane, a prijavljenih planinara je puno.

Prijava imamo iz cijele Hrvatske, Slovenije i Mađarske, nadam se da će brojka biti kao prošle godine, ako ne i više, sve ovisi o vremenu. Planinari iz Pule nam dolaze već u petak, tako da imamo i grupe koje nam dolaze na više dana. Pozivamo sve da nam se pridruže! – poručila je predsjednica „Bundeka” Sonja Vršić.

Kako je kazala, besplatni autobusi će sa stanice u Murskom Središću kretati od 7 sati i 10 minuta. Cirkulirat će do 8:45, odnosno sve dok bude ljudi. Put je dug oko 14,7 kilometara, a počinje u Toplicama Sveti Martin između 8 i 9 sati. Nastavlja se preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka, Baloga i Bundeka. Nakon nekoliko usputnih stajanki, kreće se prema Murskom Središću, gdje bi prvi ljudi trebali pristizati oko 12 sati. U sportskoj dvorani će biti veliko druženje uz jelo, piće, pjesmu i ples.

– To je uvijek fantastično druženje – najavljuje Vršić.

Napominje da zainteresirani prate vremensku prognozu, kako bi se mogli adekvatno obući i pripremiti za ovaj popularni pohod. Događaj će osiguravati članovi HGSS-a. Startnina je tri eura, a za djecu je nema.

Višestruko nagrađivano Društvo

Spomenimo i to da je Vincekov pohod PD-a „Bundek” Hrvatski planinarski savez 2010. i 2016. godine proglasio najboljom planinarskom akcijom u Hrvatskoj te su za organizaciju pohoda primili Godišnju nagradu HPS-a.

No to nisu jedine nagrade koje su „Bundeki” dobili. Godine 2017. Društvo je nagrađeno za najbolji rad s mladima, a 2019. je među 360 članica Hrvatskog planinarskog saveza izabrano za najbolju planinarsku udrugu u toj godini. Već 2020. stiže nova nagrada – Godišnja nagrada za najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi, a dobila ju je predsjednica Sonja Vršić.

To i ne čudi, budući da je Društvo, osim što provodi opću planinarsku školu, ponosan začetnik rada s djecom iz vrtića u kojima postoji planinarska sekcija, čiji članovi idu na planinarske izlete.

– Važno je imati vodiče koji su spremni raditi s vrtićkom djecom. To je prekrasan rad, prekrasna su i iskustva te će ta djeca kasnije u osnovnoj školi povući i ostale – govori Vršić.

Osim s vrtićima i školama, PD „Bundek” uključen je i u rad s osobama s invaliditetom, a surađuju s brojnim drugim rekreativcima, kao i s mnogim planinarskim društvima iz Hrvatske Slovenije i Mađarske.

Dodajmo da Društvo, koje ne dolazi iz sredine visokih planina, danas broji više od 500 članova i tijekom godine organizira brojne planinarske akcije. Od svojih početaka počeli su s osvajanjem okolnih planina, da bi potom krenuli na slovenske planine, a sada iza sebe već imaju osvojene vrhove po Austriji, Italiji, Njemačkoj, Grčkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, te u Nepalu i Ekvadoru.

Osim izleta i edukacija, „Bundeki” organiziraju zimska planinarsko-putopisna predavanja o planinarskim turama, izletima i iskustvima (Camino, njujorški maraton, Via Adriatica, Korzika, Mount Everest…).

foto: PD “Bundek”
mlpetrinjak/sjever.hr
19.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.