Now Reading:
NERADNA NEDJELJA Neki odobravaju, drugi negoduju, a neki su izazvali pravi kaos „napadom” na otvorene trgovine
Full Article 4 minutes read

NERADNA NEDJELJA Neki odobravaju, drugi negoduju, a neki su izazvali pravi kaos „napadom” na otvorene trgovine

Izmjenama Zakona o trgovini koje su 2023. stupile na snagu, rad nedjeljom dopušten je samo 16 nedjelja tijekom godine. Budući da je Zakon stupio na snagu polovicom godine, tih 16 nedjelja trgovci i poslodavci mogli su rasporediti na šest mjeseci, ali ove godine tih će 16 radnih nedjelja biti raspoređeno u razdoblju od svih 12 mjeseci.

Kako će rasporediti te radne nedjelje ovisi o poslodavcima. Prošle je nedjelje većina malih trgovina (pa i onih većih) bila zatvorena, no na zapadu grada su radila tri velika trgovačka lanca – Z centar, City Centre One West i King Cross, u kojima je bio čovjek na čovjeku, a parkinzi prepuni!

Pljušte reakcije

O kaosu u trgovačkim centrima pisalo se i na Facebook stranici Halo, inspektore, s koje i prenosimo nekoliko fotografija, kao dokaz da su ljudi doista pohrlili u kupnju, kao da ne postoji sutra!

Među kupcima su bile i dvije prodavačice koje su imale slobodnu nedjelju.

-Ovo je super što ne moramo raditi nedjeljom, je li.? Sada mogu obaviti šoping s obitelji, na miru bez stresa. Istina, gužva je, ali navikle smo na to, zar ne – rekla je jedna od njih, a druga potvrdila.

-Došli smo da vidimo što ima na sniženju i akcijama. Iskreno, razočarani smo s cijenama, ali barem smo bili i evo kupili što nam treba za idući tjedan – kazala je druga „slobodna” prodavačica.

Stvarno? U nedjelju, u gužvi, kupuješ namirnice za cijeli tjedan?

S druge strane, oni kojima je ta nedjelja bila radna spadali su s nogu.

-Ovo je ludilo! Ja kada radim nedjeljom, kao danas, sutra sam Zombi. Zaista ovo nema smisla – izjavio je jedan od njih.

Varaždinci podijeljeni oko neradnih nedjelja

U varaždinskom POS-u, naselju u kojem je desetak zgrada, uz koje su i deseci obiteljskih kuća, od četiri trgovine prošle nedjelje nije radila niti jedna.

Gospodin Matija jedan je od onih koji su bili prilično iznervirani tom činjenicom.

-Znači, imaš četiri dućana i svi su zatvoreni, a ja sam jučer zaboravio kupiti kruh. Ne trebam ne znam kaj, ali da nemam di kupiti friški kruh, to stvarno nema smisla – rekao nam je.

S njim se složila mlada mama koja je također obišla sve trgovine u naselju i naišla na zatvorena vrata.

-Znam za neradne nedjelje, ali dosad je uvijek radila barem jedna trgovina, pa sam se sad šokirala jer su sve zatvorene. Kruh i mlijeko sam trebala i mogla sam jučer kupiti, ali stvarno nisam znala da ništa neće raditi. Kaj sad, poslat ću muža da traži po gradu neki dućan koji radi – rekla je.

Ima i onih koji smatraju da je odluka o neradnim nedjeljama ispravna.

-Neka i trgovci malo odmore, tako treba. Priviknula sam se već na to, ja sam malo starija generacija i pamtim ono vrijeme kad dućani nedjeljom nisu delali pa smo si sve kupili dan ranije, a ak ti je sfalilo malo ulja, jaje ili tak nekaj, pozvonili bi susedi i sve bi bilo riješeno – prisjetila se gospođa Nada.

Ovako razmišljaju Zagrepčani

Na stranici Halo, inspektore objavljena je anketa provedena u spomenuta tri trgovačka centra, na uzorku od 103 potrošača koji su bili u shoppingu.

Prema rezultatima ankete, gotovo 70 posto današnjih potrošača smatra da je ovo samo „nerviranje potrošača koji sada moraju putovati iz nekog drugog dijela Zagreba (ili Zagorja) umjesto da su se rasporedili i da trgovački centri rade i i na zapadu i na jugu grada”, a 60 posto potrošača koji su prošle nedjelje pohodili trgovine smatra da je neradna nedjelja nepotrebna jer je „trebalo samo poštovati Zakon o radu i za rad nedjeljom dobro platiti one koji su htjeli raditi nedjeljom”.

Zanimljiva je i činjenica da 55 posto anketiranih potrošača smatra da je neradna nedjelja ustupak Vlade crkvenim strukturama, a isto toliko ih smatra da Ustavni sud namjerno neće donijeti odluku o neradnim nedjeljama kako se ne bi konfrontirao s Vladom uoči izbora,

Na pitanje kako ocjenjuju odluku o neradnim nedjeljama, čak 80 posto u nedjelju anketiranih potrošača dalo je ocjenu jedva 2 od 5. Gotovo 90 posto anketiranih je odgovorilo da je ovo nepotrebno i da je ovo dokaz fijaska odluke o neradnim nedjeljama.

foto: fb – halo, inspektore
a.kučić/sjever.hr/fb – halo, inspektore
20.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.