Now Reading:
U Krapinsko-zagorskoj županiji održan sastanak s dječjim (grado)načelnicima, glavna tema – projekti u sklopu participativnog proračuna
Full Article 3 minutes read

U Krapinsko-zagorskoj županiji održan sastanak s dječjim (grado)načelnicima, glavna tema – projekti u sklopu participativnog proračuna

U Osnovnoj školi Josipa Broza u Kumrovcu u četvrtak je održan sastanak s dječjim gradonačelnicima i načelnicima na kojem su birani projekti koji će se financirati u sklopu participativnog dječjeg proračuna za 2024. godinu.

Sastanak, na kojem je sudjelovalo 10 dječjih čelnika, zajedno su vodili dječji načelnik Kumrovca Petar Županić i dječja načelnica Zagorskih Sela Gabrijela Jurak, a sve je uvodno pozdravila zamjenica župana Jasna Petek.

– Krapinsko-zagorska županija ponosi se titulom Županija – prijatelj djece, koju je dobila među prvima u Hrvatskoj. Ta titula je dokaz priznanja, ali je ujedno i odgovornost koja nas potiče da radimo što više i što bolje kako bismo ispunili vaše potrebe i potrebe sve djece. A da bismo to mogli, trebamo vas, vaše prijedloge i ideje za poboljšanje života u svojoj sredini – rekla je zamjenica župana Jasna Petek te istaknula kako je na ovaj javni poziv pristiglo najviše prijava dosad, njih 40.

– Puno je prijava ove godine, odnosno puno ideja koje ste iskazali. Drago mi je da ste prepoznali mogućnost za realizaciju vaših potreba kroz ovaj alat Krapinsko-zagorske županije – poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

Ovaj javni poziv za prijavu prijedloga za dječji participativni proračun raspisan je peti put zaredom te samo dvije prijave od 40 zaprimljenih nisu udovoljile administrativnim uvjetima natječaja. Po javnom pozivu ukupno je osiguran iznos od 33.200 eura, odnosno 250.145,40 kuna, što je 25 posto više nego prošle godine, a sredstva je ostvarilo 13 projekata koje su izabrali upravo dječji gradonačelnici i načelnici. Na temelju prijedloga o odabiru projekata župan će donijeti konačnu Odluku o odabiru i dodjeli sredstava te će se potom na javnoj dodjeli korisnicima potpore uručiti ugovori o dodjeli sredstava.

Sastanak je bio i prilika za upoznavanje dječjih gradonačelnika i načelnika sa dječjim proračunom za 2024. godinu, koji podrazumijeva pregled raščlanjenih podataka o financijskim sredstvima koja se izdvajaju za djecu iz županijskog proračuna. Dječji proračun iznosi 23,24 milijuna eura, što je 37,6 posto županijskog izvornog proračuna (bez proračunskih korisnika). Najveći dio odnosi se na obnovu i izgradnju škola za što je planirano 7,8 milijuna eura, a potom slijede sredstva osigurana za redovno funkcioniranje škola, za potpore učenicima i roditeljima u vidu prijevoza, pomoćnika u nastavi, stipendije, sufinanciranja nabave radnih bilježnica te školske sheme te sredstva za zdravstvo, socijalnu skrb, kulturu i sport.

Na sastanku su sudjelovali dječja gradonačelnica Pregrade Ela Čuček i Oroslavja Paola Španec, dječji načelnik Radoboja Fran Pelin, Velikog Trgovišća Toni Horvat, Bedekovčine Luka Jambrek, Marije Bistrice Josip Klapač, zamjenik dječje načelnice Tuhlja Robert Bednjanec i zamjenica dječjeg načelnika Mača Ivana Herceg. Sastanku su također prisustvovali i načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt, načelnica Općine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak i ravnateljica OŠ Josipa Broza Kumrovec Maja Preglej, dok su u pratnji dječjih čelnika bile voditeljice dječjih gradskih i općinskih vijeća.

sjever.hr

18.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.