Now Reading:
Nastavlja se rezanje državnih nameta: poduzetnicima u džepu ostaje više od 100 milijuna eura, nešto će uštedjeti i građani
Full Article 2 minutes read

Nastavlja se rezanje državnih nameta: poduzetnicima u džepu ostaje više od 100 milijuna eura, nešto će uštedjeti i građani

Vlada Republike Hrvatske je u okviru akcijskog plana smanjenja neporeznih i parafiskalnih davanja za 2023. i 2024. godinu predvidjela novo rezanje državnih nameta. Riječ je o drugom akcijskom planu koji, kako piše tportal, predviđa 73 mjere rasterećenja u iznosu od 132,9 milijuna eura.

Dio rasterećenja gospodarstva već je provedeno krajem prošle godine u visini od 25,7 milijuna eura, dok bi preostale mjere trebale biti realizirane do kraja prvog tromjesečja ove godine. Najviše tih mjera je u domeni Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a sami poduzetnici će najveće uštede ostvariti za korištenje i zaštitu voda.

Naknada za korištenje voda trebala bi se smanjiti za nešto manje od 20 posto, što će rezultirati rasterećenjem od gotovo 19 milijuna eura. I naknada za zaštitu voda smanjuje se za 22 posto što će poduzetnicima u konačnici donijeti uštedu od oko 18,5 milijuna eura, dok se vodni doprinos, koji plaćaju investitori u građevinske objekte, potpuno ukida.

Također, za 50 posto smanjuju se naknade za sanitarni pregled i naknade za edukaciju o higijeni.

Nisu samo gospodarstvenici zahvaćeni ovim mjerama, koristi će imati i građani. Najveću od smanjivanja naknada u sustavu obvezne mirovinske štednje. Ukidanjem ulazne naknade obveznih mirovinskih fondova, mirovinska štednja bit će rasterećena za 4,5 milijuna eura godišnje, a sukcesivno će se smanjivati i naknada za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, što će u trogodišnjem razdoblju donijeti uštede od 20,6 milijuna eura.

Foto: ilustracija
sjever.hr/tportal.hr
18.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.