Now Reading:
Reforma ili još jedan apsurd hrvatskog zdravstva: na hitni prijem samo uz uputnicu?
Full Article 2 minutes read

Reforma ili još jedan apsurd hrvatskog zdravstva: na hitni prijem samo uz uputnicu?

Preopterećenje bolničkog sustava jedan je od gorućih problema hrvatskog zdravstva i u pravilu glavni kamen spoticanja svih dosadašnjih pokušaja reforme.

Prema posljednjim informacijama koje dolaze iz Ministarstva zdravstva, a kako saznaje Index, rješenje za preopterećeni bolnički sustav nalazi se u izmjenama modela organizacije rada objedinjenih hitnih bolničkih prijema, koji su dio reorganizacije bolničke zdravstvene zaštite u ranije najavljenoj reformi. Jer, kako navode iz Ministarstva, cilj reforme je osigurati svakom pacijentu adekvatnu zdravstvenu skrb u skladu s hitnosti simptoma i zdravstvenih potreba.

Jedan od modela koji se razmatra je rasterećenje objedinjenih hitnih bolničkih prijema, koji su prema dostupnim podacima, zatrpani nehitnim pacijentima. Naime, problem preopterećenosti hitnog prijema traje već godinama, a iz sindikata Hitne medicine smatraju da je do njega došlo zbog lošeg sustava i pacijenata koji zloupotrebljavaju hitni prijem. U praksi se pokazalo da gotovo 90 posto pacijenata ne zahtijeva hitnu obradu na hitnom prijemu.

No, jedno od rješenja koje se nameće kao vrlo izgledno i prije nego što je implementirano, okarakterizirano je kao novi budući – problem. Model koji se ističe je onaj u kojem bi obiteljski liječnici pacijentima izdavali uputnice za hitni bolnički prijem, kao i trijaža u bolnicama, koja je prema zdravstvenim djelatnicima već prisutna.

Ali koliko je smisleno za odlazak na hitni prijem čekati uputnicu svojeg obiteljskog liječnika? S takvim rješenjem se ne slaže niti predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine Danijel Šota.

– Ono što smo vidjeli u ovom prijedlogu ministra, nismo zadovoljni. Mi jednostavno ne možemo prihvatiti da rješenje bude pisanje uputnica za hitnu službu. Dakle, to je tek besmisleno jer na Hitnu dolaziš kad si hitan slučaj i za to ne bi trebala postojati uputnica te će još bespotrebno stvoriti papirologiju i dodatno staviti na vrat još administrativnog posla liječnicima obiteljske medicine – rekao je Šota za Index.

Šota ističe i da se svi pacijenti pri dolasku na hitni bolnički prijem obrade jer se zdravstveni djelatnici boje tužbe pacijenta i da ih pravna služba bolnice u tom slučaju neće zaštititi.

Foto: ilustracija
sjever.hr/index.hr
17.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.