Now Reading:
Međimurska županija nastavlja s jedinstvenim projektom: jedini u Hrvatskoj financiraju pomoćnike za djecu s teškoćama u dječjim vrtićima
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija nastavlja s jedinstvenim projektom: jedini u Hrvatskoj financiraju pomoćnike za djecu s teškoćama u dječjim vrtićima

Međimurska županija od 2015. godine provodi projekt integracije djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove. Ovim jedinstvenim projektom u Hrvatskoj osiguravaju se sredstva za asistente u međimurskim dječjim vrtićima. Ugovor o dodjeli sredstava za 2024. godinu potpisan je u srijedu, 17. siječnja, a njime Međimurska županija osigurava 150.000 eura. Ugovor o dodjeli novaca potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i Petra Kovačić, predsjednica Saveza udruga „Prvi korak”.

A upravo je župan Posavec istaknuo kvalitetu i vizionarstvo projekta s kojim se započelo prije devet godina.

– Žao mi je jedino da smo i dalje jedini u Hrvatskoj koji provodimo ovakav oblik potpore. To je možda na simboličnoj razini lijepo za nas, ali smatram da je riječ o projektu koji bi morale slijediti i ostale županije. U ovoj godini osigurali smo u proračunu Međimurske županije 150.000 eura, što je više nego ranijih godina – istaknuo je župan Posavec.

Tim će se novcem financirati 45 pomagača koji skrbe za 59 djece, a sve u suradnji sa Savezom udruga „Prvi korak”, koji okuplja četiri udruge: Međimursku udrugu za ranu intervenciju MURID, Udrugu slijepih Međimurske županije, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije DOSTI i Udrugu za autizam Pogled. Tijekom svih godina provođenja programa Međimurska županija ukupno je osigurala pola milijuna eura.

– Ako uzmete u obzir da smo godišnje obuhvatili 50-ak djece, dolazimo do brojke od oko 400 mališana koji su prošli kroz program. To je veliki doprinos lokalne zajednice, velika stvar, s obzirom da naš model hrvatsko zakonodavstvo još uvijek ne vrednuje u mjeri koja bi jamčila da projekt bude prepoznat i podržan na razini cijele Hrvatske. Ovako smo prepušteni sami sebi, a upravo pružajući ruku suradnje želimo nastaviti skrbiti za najranjivije članove našeg društva – dodao je Posavec.

Zadovoljna nastavkom suradnje je i predsjednica Saveza Petra Kovačić, koja naglašava kontinuiranu financijsku, ali i drugu pomoć od strane Međimurske županije.

– Svake godine od strane dječjih vrtića zaprimamo sve više zahtjeva za pomoćnicima. Imamo oformljeno stručno povjerenstvo koje je sastavljeno od predstavnika struke i stručnjaka rane intervencije koji na temelju pristigle dokumentacije razmatraju zahtjeve te se na taj način donosi odluka o pravu na ostvarivanje pomoćnika – objasnila je Kovačić.

Među korisnicima ovog programa je i Dječji vrtić Belica, čiji je ravnatelj Nenad Novak istaknuo izazove s kojima se susreću djeca, ali i djelatnici samih vrtića.

– Stoga nastojimo stvoriti okruženje koje jamči bolje uvjete za djecu, ali i za djelatnike predškolskih ustanova. Radimo i na edukaciji naših djelatnika da bismo ih pripremili na izazove i problematiku djece s teškoćama. Pomažu nam i sami pomoćnici te tako utječu na još kvalitetniji odgojni proces – rekao je Novak.

sjever.hr
17.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.