Now Reading:
Grad Ivanec na ljestvici razvijenosti napredovao za čak 49 mjesta – Batinić: To je potvrda dugogodišnjeg uspješnog strateškog vođenja Grada
Full Article 4 minutes read

Grad Ivanec na ljestvici razvijenosti napredovao za čak 49 mjesta – Batinić: To je potvrda dugogodišnjeg uspješnog strateškog vođenja Grada

Temeljem analize svih parametara na osnovu kojih se određuje stupanj razvijenosti gradova i općina u Hrvatskoj, Vlada RH svojom je Odlukom o razvrstavanju JLS-ova, donesenoj 4. siječnja ove godine, svrstala Grad Ivanec u VII. skupinu iznadprosječno razvijenih gradova i općina u Hrvatskoj.

Prema Vladinoj analizi, u ukupnom poretku gradova i općina RH, Ivanec je u odnosu na 2017. godinu „skočio“ za čak 49 mjesta te ostvario indeks razvijenosti od 104,496, što je najveći rast indeksa razvijenosti među svim gradovima u Varaždinskoj županiji, uključujući i Grad Varaždin.

Ovakav skok Ivanca daje vrlo jasnu sliku i svjedoči o velikom napretku Grada u cjelini i potvrđuje status Ivanca kao iznimno propulzivne sredine s uzlaznom razvojnom linijom.

Iz VI. u VII. skupinu razvijenosti

Napomenimo da su gradovi i općine u Hrvatskoj po razvijenosti svrstani u osam skupina, s time da sljedeću, najjaču, VIII. skupinu, čine oni najrazvijeniji, na čelu s Gradom Zagrebom.

Prema dosadašnjoj indeksaciji iz 2017. godine, Ivanec je bio u VI. skupini razvijenosti. Međutim, prema pokazateljima Vlade RH, Ivanec je tijekom analizirane tri godine (2020., 2021., 2022.) ostvario ogroman razvojni skok, što je i rezultiralo njegovim prelaskom u višu, VII. skupinu.

Što je zapravo indeks razvijenosti? To je pokazatelj stupnja razvijenosti gradova i općina, a on se određuje temeljem strogo određenih parametara i to: stope nezaposlenosti, dohotka po stanovniku, proračunskih prihoda grada po stanovniku, općeg kretanja stanovništva, stope obrazovanosti i indeksa starenja.

Pozitivni pokazatelji

Po najvažnijim od ovih parametara Ivanec visoko odskače. Kad je riječ o kretanju prosječne stope nezaposlenosti, Vladina analiza za područje Grada Ivanca pokazuje smanjenje stope nezaposlenosti od čak 70 posto. I po ovome pokazatelju Ivanec je uspješniji od svih gradova u Varaždinskoj županiji.

Nadalje, pozitivni su i pokazatelji koji se odnose na povećanje prosječnog dohotka po stanovniku.
Prema podacima Vlade RH, na području Ivanca prosječni dohodak porastao je za više od 49 posto, odnosno, dvostruko više u odnosu na prošlo razdoblje i dokaz je pozitivnih promjena u rješavanju problematike niskih plaća na području našega grada, prvenstveno u prerađivačkoj industriji.

Usto, Grad Ivanec bilježi visok rast u još jednom segmentu, a to su prosječni izvorni prihodi po stanovniku, i to za 45 posto.

Navedene pokazatelje razvitka Grada Ivanca komentirao je gradonačelnik Milorad Batinić:

-Naravno da me veseli i čini ponosnim ogroman skok Ivanca za čak 49 mjesta u ukupnom poretku JLS-ova u Hrvatskoj te prelazak iz VI. u VII. skupinu indeksa razvijenosti. Takav iskorak samo nam je potvrda dugogodišnjeg uspješnog strateškog vođenja Grada koje je aktualna politika od samoga početka zacrtala u svim svojim ključnim razvojnim dokumentima i koje uporno provodi iz mandata u mandat. Temelj razvojne piramide koju gradimo nam je posvećenost prvenstveno razvitku gospodarstva i novim ulaganjima, kao politici svih politika. A očiti kvalitativni iskoraci samo nam dodatno potvrđuju da je razvitak Ivanca dobro projiciran i vođen – izjavio je gradonačelnik.

-Moramo biti svjesni i otežavajućeg momenta koji donosi ovakva visoka indeksacija Ivanca. Naime, svrstavanje u rang iznadprosječno razvijenih će nam onemogućiti prijave na pojedine javne pozive i natječaje. Na mnoge od njih naprosto se nećemo moći prijaviti pa ni ostvariti sredstva za sufinanciranje programa i projekata. A to znači da ćemo i ubuduće, jednako kao i do sada, morati mudro gospodariti s raspoloživim sredstvima i resursima te onime što imamo raditi na unapređenju standarda i kvalitete života naših građana – kaže Batinić.

-Već dugo ističem i sada ponovno naglašavam da je indeksacija gradova kao eliminacijski kriterij kod prijave projekata duboko pogrešan. Upravo prihodi po glavi stanovnika JLS-a trebali bi biti glavni faktor za dodjelu sredstava. A sada je tako da su vrlo bogate sredine, koje imaju i 10 puta veće prihode po glavi stanovnika od Ivanca, tretirane jednako kao i naš grad, a da istovremeno na ljestvici razvijenosti nisu ostvarile nikakav pomak – ističe Batinić.

sjever.hr/ivanec.hr
17.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.