Now Reading:
Turistički procvat: iza Preloga je rekordna godina s gotovo 14.000 noćenja, najviše gostiju dolazi iz Zagreba, Njemačke i Austrije
Full Article 3 minutes read

Turistički procvat: iza Preloga je rekordna godina s gotovo 14.000 noćenja, najviše gostiju dolazi iz Zagreba, Njemačke i Austrije

Turistička zajednica Grada Preloga pamtit će 2023. godinu po brojnim uspjesima. Početkom godine potpisan je važan sporazum o projektnom udruživanju s općinama Sveta Marija, Donji Vidovec i Donja Dubrava te je na temelju sporazuma razvijen projekt zajedničke promocije u obliku stranice www.dravskoblago.hr. Hrvatska turistička zajednica prepoznala je vrijednost projekta te ga je većim dijelom sufinancirala s 15.000 eura.

No, to nije bio jedina aktivnost preloške Turističke zajednice u 2023. godini. Zahvaljujući pomoći Hrvatske turističke zajednice, provođen je i projekt razvoja turističkog proizvoda, odnosno sportova na vodi, zatim projekt digitalne turističke brošure, a uloženo je i u unapređenje najvećih turističkih manifestacija Grada Preloga. Za te je namjene u TZ Grada Preloga stigao iznos od 40.000 eura, što je najviše od njezina osnutka.

No, uz uspješno provedene projekte, članovi Turističke zajednice Grada Preloga mogu se pohvaliti i rekordnim turističkim prometom. Tako je lani u Prelogu boravilo čak 6377 turista koji su ostvarili ukupno 13.908 noćenja i u prosjeku su se zadržavali 2,18 dana.

Od stranih turista, najviše noćenja su generirali gosti iz Njemačke (16,27 posto), Austrije (15,28 posto) i Poljske (13,75 posto). Od domaćih turista najviše noćenja ostvarili su posjetitelji iz Zagreba (34,56 posto) i Splitsko-dalmatinske županije (8,06 posto). Za usporedbu, u 2022. godini Prelog je ostvario 5132 dolazaka, odnosno 10.984 noćenja s prosječnim boravkom 2,14 dana. Ove brojke daleko su veće od dosad rekordne 2019. godine kada je ostvareno oko 7500 noćenja, budući da je Prelog doživio pravi procvat u proširenju smještajnih kapaciteta zahvaljujući dogradnji Hotela Panorama i otvaranju novih apartmana u Draškovcu.

Na povećanje posjećenosti i turističkog prometa utjecale su i uspješno provedene velike manifestacije: Sajam cvijeća, Fletni&Stekli, Dani dravske ribe, Opera pod zvijezdama, Festival balona na vrući zrak i Adventska čarolija u Prelogu, ali i manje poput Fašnjaka, Dana kruha i zahvale te Legendre.

– Koliko je 2023. godina bila uspješna, toliko je bila i izazovna. Naime, troškovi svega, pa tako i organizacije manifestacija, su se povećali. Zato smo u 2023. godini dosta komunicirali i surađivali s donatorima te sponzorima na provođenju manifestacija. Bez pomoći prvenstveno Grada Preloga, ali i Hrvatske turističke zajednice te Turističke zajednice Međimurske županije, ne bismo mogli provesti više od 60 posto aktivnosti, a ove godine u našu su se uspješnu priču preko sponzorstava i donacija uključile brojne tvrtke i obrti, na čemu smo im iznimno zahvalni – izjavila je direktorica Turističke zajednice Grada Preloga Petra Bobić, pritom otkrivši da se u 2024. godini planira još više aktivnosti, iznenađenja i oduševljavanja.

– No, prvenstveno ćemo raditi na promociji Grada Preloga kao uspješne turističke priče – dodala je Bobić.

Proširenje turističkih kapaciteta, ulaganje u turističku infrastrukturu (projekt Aqua Adventures) i uvođenje novih turističkih proizvoda, doveli su do povećanje indeksa turističke razvijenosti Preloga. Naime, 2017. godine indeks turističke razvijenosti iznosio je 16,05, a prema najnovijem izračunu Ministarstva turizma i sporta te Instituta za turizam, iznosi 18,46. Za usporedbu, indeks turističke razvijenosti za Čakovec iznosi 20,11.

Foto: Grad Prelog
sjever.hr/prelog.hr
15.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.