Now Reading:
Ovaj je ponedjeljak, kažu, najdepresivniji dan u godini – nadamo se da ste dobro!
Full Article 2 minutes read

Ovaj je ponedjeljak, kažu, najdepresivniji dan u godini – nadamo se da ste dobro!

Već godinama, treći se ponedjeljak u siječnju naziva najdepresivnijim danom u godini, a teoriju o Blue Mondayu uspostavio je 2004. Cliff Arnall, velški psiholog koji je predavao u večernjoj školi edukacijskog centra Sveučilišta u Cardiffu.

Kako donosi Index, samoprozvani guru u obzir je uzeo niz faktora, uključujući vremenske uvjete, dugove, vrijeme koje je prošlo od Božića te motivaciju.

Blue Monday je u principu ideja marketinške tvrtke koja je željela povećati prodaju ljetnih aranžmana. Arnall je jednom prilikom priznao da je jednostavno odabrao datum kad su ga pitali da izračuna najdepresivniji dan u godini.

-Kad sam počeo razmišljati o motivima za bukiranje praznika, prisjećajući se onoga što su mi tisuće ljudi govorile tijekom posla ili radionica, ovi faktori upućivali su na to da je treći ponedjeljak u siječnju posebno depresivan – objasnio je.

Iako na prvu izgleda komplicirano i ozbiljno, Arnallova formula za Blue Monday nema znanstveno uporište, ali je taj pojam ubrzo ostao globalno popularan.

Psiholozi upozoravaju na njegov loš utjecaj kod osoba koje se doista bore s depresijom, a pomnijim uvidom u formulu [W + (Dd)] xTQ / MxNA može se vidjeti da su uključene varijable subjektivne i očito neznanstvene, piše CNN, a prenosi Index.

W označava vrijeme. D je dug, a d mjesečna plaća, dok T znači vrijeme od Božića, a Q vrijeme od kada ste odustali od novogodišnje odluke.

sjever.hr/index.hr
15.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.