Now Reading:
Na današnji datum međunarodno je priznata Republika Hrvatska. No ipak postoje zemlje koje je još uvijek nisu priznale!
Full Article 1 minutes read

Na današnji datum međunarodno je priznata Republika Hrvatska. No ipak postoje zemlje koje je još uvijek nisu priznale!

Republika Hrvatska 15. siječnja obilježava 32. godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Toga datuma 1992. godine Hrvatsku su priznale članice tadašnje Europske zajednice, a Njemačka je taj dan odmah uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom.

Kako piše Večernji list, međunarodno priznanje Hrvatske postupno je uslijedilo nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i Slovenija i sljedeći dan su se novosamostalne države uzajamno priznale.

Dana 15. siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske unije, te još i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska, a do kraja siječnja Hrvatsku su priznale 44 države. Datum 15. siječnja se obilježava kao spomendan – Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, piše Večernji list.

No, do danas Hrvatsku nisu priznale četiri zemlje, i to Butan, Liberija, Niger i Tonga, dok pedesetak zemalja nikad nije formalno donijelo odluku o priznanju, ali su uspostavile diplomatske odnose što se tretira kao priznanje.

sjever.hr/Večernji.hr

15.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.