Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija osigurala čak 170 tisuća eura za Vatrogasnu zajednicu – Kolar: U odnosu na 2014., povećali smo iznos za gotovo sto posto!
Full Article 4 minutes read

Krapinsko-zagorska županija osigurala čak 170 tisuća eura za Vatrogasnu zajednicu – Kolar: U odnosu na 2014., povećali smo iznos za gotovo sto posto!

Krapinsko-zagorska županija i ove će godine izdvojiti značajna sredstva za rad županijske Vatrogasne zajednice, a ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava vrijedan 170.000 eura potpisan je u ponedjeljak.

Uime Županije, ugovor je potpisao župan Željko Kolar koji je istaknuo da se poduzimaju brojne mjere prevencije kako bi se smanjio broj požara, no ono na što se ne može utjecati su elementarne nepogode.

-Vidljivo je da je broj tehničkih intervencija u tom segmentu u stalnom porastu, ali kroz prevenciju uspijevamo smanjivati broj onih intervencija koje su vezane uz požar – rekao je Kolar.

Naglasio je da je suradnja s Vatrogasnom zajednicom odlična te da su vatrogasci obavili sjajan posao, ne samo lani, već u kontinuitetu. Spomenuvši i dvije profesionalne vatrogasne postrojbe, župan je kazao da je riječ o jednom sustavu i da jedni druge nadopunjuju.

-Zajedno činimo tu operativnu snagu koja daje sigurnost našim građanima da ćemo prilikom intervencija biti brzi i učinkoviti. Radeći analizu od 2014. godine, kada je bio prvi proračun koji sam radio sa svojim suradnicima, iznos namijenjen Vatrogasnoj zajednici bio je 665 tisuća kuna, a danas je to na godišnjoj razini oko 1,3 milijuna kuna, odnosno 170 tisuća eura, što znači da smo gotovo 100 posto povećali iznos. Tu nisu naznačena sredstva koja smo direktno iz drugih sredstava, kupnjom opreme, investirali u Vatrogasnu zajednicu. U nekakvih 11 godina to bi bilo oko 18,3 milijuna kuna ili 2,4 milijuna eura – istaknuo je Kolar dodavši da je kontinuitet ulaganja itekako važan.

Župan je također rekao da će u ovoj godini Županija iz dodatnih sredstava koja ima za opremanje hitnih službi nabaviti dva velika agregata za profesionalne vatrogasne postrojbe. Podsjetio je i na tradiciju koja je, kazao je, najduža od svih udruga koje rade na području Krapinsko-zagorske županije, istaknuvši da se izvrsno radi s vatrogasnom mladeži, što daje garanciju da će se tradicija života s vatrogastvom i u vatrogastvu nastaviti.

Stjepan Skuliber, predsjednik Vatrogasne zajednici KZŽ naglasio je da ova krovna organizacija vatrogastva u Zagorju broji 81 dobrovoljno vatrogasno društvo koja su uvijek na raspolaganju.

-Brinemo prije svega oko organizacije i koordinacije rada svih naših vatrogasnih društava i postrojbi te smo tu da pomognemo oko osposobljavanja, ali i brige oko kadrova. Naime, veseli nas da i dalje imamo lijepo broj vatrogasaca s obzirom na ukupno stanovništvo u županiji te da se taj broj ne smanjuje. Bez obzira na izazove vremena u kojem živimo, naši vatrogasci, a velika većina njih su dobrovoljni vatrogasci, i dalje pokazuju veliku volju za vatrogastvom. Imamo dvije javne vatrogasne postrojbe s nešto više od 70 profesionalnih vatrogasaca – kazao je Skuliber.

Naglasio je da će novcima dobivenima od Županije dodatno unaprijediti vatrogastvo te da će se osim brige oko osposobljavanja kadrova, financirati razna natjecanja.

-Lani smo ostvarili vrhunske rezultate na Državnom natjecanju, osvajanjem prvog i trećeg mjesta. Prvo mjesto osvojila je ženska ekipa mladeži DVD-a Bedekovčina u konkurenciji 50 ekipa, dok je muška mladež DVD-a Tugonica osvojila treće mjesto u konkurenciji 56 ekipa. Vodimo brigu i oko aktivnog odmora naše mladeži kroz kamp vatrogasne mladeži u Fažani već dugi niz godina omogućavanjem što boljih uvjeta – rekao je Skuliber.

zapovjednik Vatrogasne zajednici KZŽ Marin Lovrenčić kazao je kako je protekle godine bile 857 intervencija, što je 70 intervencija manje nego godinu dana ranije. Mišljenja je kako su manjem broju intervencija svakako doprinijele i preventivne aktivnosti vatrogasne službe. Lovrenčić je izrazio zadovoljstvo što je prošle godine značajno smanjen broj požara dimnjaka iz kojih najčešće nastaje i požar na objektu, ali je i smanjeno vrijeme izlaska na intervenciju.

-Što se tiče tehničkih intervencija one su u porastu, ali prvenstveno zbog vremenskih neprilika – izjavio je Lovrenčić te istaknuo da su prošle godine zagorski vatrogasci, njih 50, s osam vozila bili dva dana u Koprivničko-križevačkoj županiji gdje su pružali pomoć prilikom poplava. Zahvalio je Krapinsko-zagorskoj županiji naglasivši da je uz njihovu pomoć opremljenost vatrogasne službe sve bolja i kvalitetnija.

a.kučić/sjever.hr
15.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.