Now Reading:
Da vas ne iznenadi: nova porezna pravila i za umirovljenike s inozemnim mirovinama
Full Article 2 minutes read

Da vas ne iznenadi: nova porezna pravila i za umirovljenike s inozemnim mirovinama

Početak 2024. godine nije donio samo promjene oko obračuna plaća već se na nova pravila moraju priviknuti i umirovljenici koji primaju inozemnu mirovinu. Naime, kako pište tportal, umirovljenici koji žive u Hrvatskoj, a stekli su mirovinu u inozemstvu, podliježu plaćanju poreza na dohodak u Hrvatskoj, ali naplata poreza ovisi o tome postoji li ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s državom iz koje se isplaćuje mirovina.

Inozemne mirovine se oporezuju po istom principu kao i domaće mirovine, što znači da se i za njih od 1. siječnja 2024. primjenjuje osobni odbitak od 560 eura i porezne stope koje propisuju gradovi i općine. Obračunati predujam poreza na dohodak od mirovine umirovljenicima se umanjuje za 50 posto.

Mirovine svih građana s prebivalištem (boravištem) u Hrvatskoj ostvarene u inozemstvu smatraju se primicima od nesamostalnog rada i oporezuju se na isti način kao i mirovine ostvarene u Hrvatskoj, osim ako je ugovorom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja uređeno drugačije. Neoporezive su mirovine one koje su Hrvati stekli u 11 zemalja – u Njemačkoj, Belgiji, Kanadi, Luksemburgu, Kini, Makedoniji, Mauricijusu, Omanu, Poljskoj, Maroku i San Marinu. U navedenim slučajevima neoporezive su samo mirovine koje isplaćuje socijalno osiguranje, a one koje se isplaćuju iz fondova izvan sustava socijalnog osiguranja oporezive su u Hrvatskoj.

U četiri zemlje (Danska, Finska, Južnoafrička Republika i Nizozemska) obje države imaju pravo oporezivanja, ovisno o metodi koja se primjenjuje.

Umirovljenici koji ostvaruju mirovinu iz inozemstva, bez obzira oporezuje li se ona ili ne, obvezni su podnijeti prijavu za upis u registar poreznih obveznika na obrascu RPO u ispostavi Porezne uprave. Također, umirovljenik mora izvaditi svoju poreznu karticu u Porezne uprave ili putem portala e-Porezna da bi mogao pri obračunu predujma poreza u tijeku godine koristiti osobni odbitak ili neoporezivi dio dohotka.

Ako umirovljenik uz inozemnu prima i domaću mirovinu, Porezna uprava kod izračuna predujma poreza na dohodak uzima u obzir oba prihoda, uključujući isplate prigodnih nagrada od strane inozemnog isplatitelja mirovine.

Foto: ilustracija
sjever.hr/tportal.hr
15.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.