Now Reading:
Varaždin još čeka veliku tenisku dvoranu: „Cilj je razvijati sportski turizam, privući ljude i omogućiti bolje sportske uvjete”
Full Article 4 minutes read

Varaždin još čeka veliku tenisku dvoranu: „Cilj je razvijati sportski turizam, privući ljude i omogućiti bolje sportske uvjete”

Grad Varaždin je u veljači 2023. godine prijavio projekt „Izgradnja i opremanje teniske i rekreacijske dvorane“ na Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti, koji je objavilo Ministarstvo turizma i sporta.

Izgradnja nove dvorane predviđa se na lokaciji bivše teniske dvorane Igrec gdje se trenutno nalazi balon s jednim zatvorenim teniskim terenom i četiri vanjska terena. Na mjestu balona izgradila bi se i opremila teniska i rekreacijska dvorana koja će uključivati tri zatvorena terena.

Nositelj projekta je Grad Varaždin, a partneri na projektu su Razvojna agencija Sjever – DAN d.o.o. i Tenis klub „Varaždin 1181“, koji će nakon izgradnje i upravljati dvoranom. Ukupna vrijednost projekta je 2.881.227,27 eura s PDV-om.

Čeka se odluka Ministarstva turizma i sporta

U kojoj je fazi prijavljeni projekt i što je točno sve u planu, upitali smo trenera i predsjednika TK-a „Varaždin 1181” Lovru Juzbašića, koji nam je rekao da se odluka Ministarstva još čeka.

– Prošli smo prvi krug eliminacijskog natječaja i čekamo da nas se obavijesti jesmo li unutar kvote koja će biti podijeljena. Nakon prijave su imali rok od 90 dana, ali su nam javili da je zbog puno posla to prolongirano, tako da je projekt još uvijek u fazi evaluacije – rekao je Lovro Juzbašić.

Dodao je da Fond, na koji je prijavljen projekt, nije vezan direktno za sport, nego za turizam.

– Tenis je sport koji se šest mjeseci može igrati vani, a šest mjeseci se mora igrati u dvorani. Nama je ključna stvar da pokušamo dobiti što više gostiju, da što više ljudi dođe u Varaždin, da razvijamo sportski turizam. Primjerice, u veljači će se u Varaždinu održati veliko natjecanje Davis Cup, natjecanje između Hrvatske i Belgije. Za potrebe Davis Cupa smo zakupili cijeli Hotel Turist i još nekolicinu okolnih jer za takve manifestacije mora postojati direktna povezanost između Kluba, hotela, restorana i svega ostaloga. Kada nama dođu gosti, moramo ih negdje smjestiti, a oni žele da im bude uslužena i lokalna hrana, zanimaju ih i lokalni OPG-ovi i obruč oko grada, mora im se uz sport ponuditi još nešto i to je bila poanta i prijavljenog projekta – objasnio je Juzbašić i dodao da će u okviru velike teniske dvorane biti i teretana, salon za masažu te caffee bar.

Osim navedenog, projektom bi se zadovoljile i potrebe Kluba jer jedan teren u zatvorenom prostoru je itekako premalo za potrebe varaždinskog tenisa.

– Mi smo u velikom deficitu s ozbiljnim dvoranama primjerenim 21. stoljeću i teniskim terenima. Imamo samo jedan teren u zatvorenom prostoru, a projektom bismo dobili tri nova terena koji su potpuno energetski nultog koeficijenta, sa solarnim kolektorima, sve je samoodrživo. Članovi Kluba imat će više prostora za treniranje, a zaposlit ćemo i još minimalno četiri osobe kako bismo popratili nove sadržaje – terene, teretanu, salon za masažu i kafić – govori trener i predsjednik varaždinskog Kluba.

Varaždin zaslužuje prestižni teniski objekt”

– To je vrijedna investicija, zaista se nadamo da će proći jer to je za kompletni boljitak sporta u gradu, povećavanje turističke ponude i zadovoljavanje potreba natjecateljskog tenisa. Sve je napravljeno prema ITF-ovim standardima (International Tennis Federadion), standardima Federacije koja odobrava i certificira takve dvorane, a mi smo sve te certifikate dobili. Grad Varaždin svojom tradicijom tenisa definitivno zaslužuje jedan takav prestižni teniski objekt – zaključio je Lovro Juzbašić.

foto: TK “Varaždin 1181”
mlpetrinjak/sjever.hr
14.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.