Now Reading:
Kreće izrada projektne dokumentacija za novi vrtić u Krapini, gradonačelnik Gregurović: ”Riješit ćemo velik dio problema sa smještajem djece”
Full Article 3 minutes read

Kreće izrada projektne dokumentacija za novi vrtić u Krapini, gradonačelnik Gregurović: ”Riješit ćemo velik dio problema sa smještajem djece”

Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović u petak je sa direktorom tvrtke Building d.o.o Jerkom Boškovićem potpisao ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za projekt “Izgradnja i opremanje područnog vrtića s kuhinjom u Gradu Krapini” vrijedan 52.500,00 eura.

Projekt izgradnje vrtića vrijedan je ukupno 1.815.648,02 eura, a financira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

– Vjerujemo da će do proljeća dokumentacija biti gotova i da odmah po ishođenju građevinske dozvole raspišemo postupak javne nabave za samu izgradnju. S obzirom na nedostatak kapaciteta u vrtićima bitna nam je brzina izgradnje, zbog toga smo se odlučili da ćemo ići na modularni tip gradnje – rekao je krapinski gradonačelnik i saborski zastupnik Zoran Gregurović te dodao kako se vrtić projektira na način da bude samoodrživ s određenim nadstandardima.

– Prije otprilike četiri godine, dogradili smo gradski dječji vrtić za još dvije odgojne skupine, međutim, potrebe roditelja su sve veće. Iako znamo da je djece manje, puno više roditelja radi i pojavio se problem smještaja djece. Pritisak i zahtjevi za upis u gradski vrtić su veliki i na taj način ćemo sigurno riješiti veliki dio problema – poručio je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na povećanje cijena privatnih dječjih vrtića.

– Neki vrtići neopravdano dižu cijene i tu su najviše na udaru roditelji s područja grada. Kako bi im na neki način pomogli, u pripremi je izmjena Odluke o financiranju boravka djece u vrtićima koja će ići na sjednicu Gradskog vijeća do kraja ovog mjeseca, tako da će se praktički već od veljače pomoći roditeljima čija su djeca u privatnim vrtićima. Mi nismo osnivači privatnih vrtića i ne možemo utjecati na njihove ekonomske cijene, ali zato razmišljamo o tome na koji način pomoći roditeljima – rekao je gradonačelnik te dodao kako se nada da će novi vrtić biti gotov do kraja ove godine.

– Ne mogu biti tako veliki optimist s obzirom na to da moramo provesti postupke javne nabave i za izgradnju, a tu mogu biti i žalbe, pregledi, ocjena ponuda. Na te rokove ne možemo utjecati. Bio bih najsretniji kada bi to bilo do početka sljedeće pedagoške godine, ali mislim da je realnije do konca ove godine – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Iako se radi o montažnom vrtiću, direktor tvrtke Building d.o.o. Jerko Bošković rekao je kako njegova tvrtka ima iskustva u tome.

– Imamo dosta iskustva s vrtićima, također i s montažnim vrtićima poput ovoga. Veselimo se i zahvaljujemo prilici koja nam je pružena. Svjesni smo problematike u gradu, odnosno većini naših gradova, a odnosi se na nedostatak smještajnih kapaciteta za djecu, tako da ćemo još odgovornije pristupiti izradi projektne dokumentacije – poručio je direktor Bošković.

Novi vrtić tako bi trebao imati kapacitet za deset grupa, od toga četiri jasličke i šest vrtičkih, odnosno za ukupno 168 djece.

n.p.bajz/sjever.hr

12.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.