Now Reading:
ZA SVAKU POHVALU Varaždinci po prvi put odvojili više od 50 posto reciklabilnog otpada
Full Article 2 minutes read

ZA SVAKU POHVALU Varaždinci po prvi put odvojili više od 50 posto reciklabilnog otpada

Prema najnovijim podacima varaždinske Čistoće, stanovnici Varaždina po prvi put su uspjeli postići da je udio prikupljenog reciklabilnog otpada u ukupnom otpadu veći od udjela miješanog komunalnog otpada.

Prijeđena je granica od 50 posto reciklabilnog otpada. Krajnje pojednostavljeno količine reciklabilnog otpada koje su tijekom prošle godine sakupljene u žutim, plavim, smeđim, zelenim i sivim spremnicima, koje su sakupljene kao glomazni otpad i koje su sakupljene u reciklažnom dvorištu, premašuju količine miješanog komunalnog otpada sakupljenog u crnim i srebrnim spremnicima, ističe se u priopćenju Grada Varaždina.

Točnije, kada se sagledaju podaci unatrag godinu dana, prikupljeno je 7.055,743 tona reciklabilnog otpada i 6.620,380 tona miješanog komunalnog otpada, što znači da je udio reciklabilnog otpada 51,59 % u odnosu na 48,41 % MKO-a. Istovremeno tijekom godine dana se smanjila i ukupna količina MKO za 1,49 %. Tijekom 2022. godine sakupljeno 6.720,32 tona MKO, a tijekom 2023. godine 6.620,38 tona MKO ili gotovo sto tona manje.

Vrijedni su to i optimistični podaci prema kojima je Varaždin postao jedan od hrvatskih gradova koji ispunjavaju ciljeve o sakupljanju više od 50 posto reciklabilnog otpada. Na taj način Republika Hrvatska ispunjava preuzete obaveze iz EU direktiva. Riječ je o preliminarnim, neslužbenim podacima o količinama otpada koji će postati službeni nakon što nadležno tijelo – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja – MINGOR, objavi Izvješće o komunalnom otpadu za 2023. godinu. Na temelju preliminarnih podataka, Varaždin više neće biti u opasnosti od penalizacije, odnosno plaćanja poticajne naknade.

Dok se čeka objavljivanje Izvješća o komunalnom otpadu za 2023. godinu, građani Varaždina korisnici javne usluge sakupljanja komunalnog otpada zaslužuju svaku pohvalu. Porast količina sakupljenog reciklabilnog otpada je prije svega rezultat edukacije i podizanja svijesti građana o važnosti recikliranja otpada. Drugi, ne manje važan čimbenik, su ulaganja Grada Varaždina u infrastrukturu koja omogućava odvojeno sakupljanje otpada.

sjever.hr
10.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.