Now Reading:
Načelnik Bedekovčine Darko Ban donio Odluku o obustavi primjene Proračuna za 2024. godinu zbog nezakonitosti tri amandmana
Full Article 2 minutes read

Načelnik Bedekovčine Darko Ban donio Odluku o obustavi primjene Proračuna za 2024. godinu zbog nezakonitosti tri amandmana

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban donio je Odluku o obustavi od primjene Proračun za 2024. godinu zbog nezakonitosti tri amandmana na Proračun koji je usvojen na 26. sjednici Općinskog vijeća Općine Bedekovčina održanoj 27. prosinca 2023. godine.

Naime, Proračun za 2024. je usvojen na način da su u odnosu na prijedlog proračuna kakav je utvrdio općinski načelnik na istoj sjednici predloženi i usvojeni amandmani koji su protivni odredbama Zakona o proračunu.

U odluci je pozvano Općinsko vijeće Općine Bedekovčina da nedostatke uočene u Proračunu Općine Bedekovčina za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu otkloni u roku osam dana od dana donošenja Odluke o obustavi.

Ako Općinsko vijeće ne ukloni nedostatke, općinski načelnik Odluku dostavlja nadležnom tijelu državne uprave u čijem je djelokrugu opći akt.

Riječ je o amandmanu smanjenja sredstava za 2024. godinu po programu Izgradnje javnog parkirališta, za što je namijenjeno 250.000 eura. Trošak građenja je 245.000 eura, a umanjuje se iznos od 20.000 eura. Druga stavka je povećanje sredstava za 2024. godinu po programu Organizacija i provođenje zaštite i spašavanja, odnosno „Ulaganja u vatrogasni dom Kebel”, s povećanjem rashoda za 20.000 eura.

– S obzirom na to da je izgradnja parkirališta uvjet za ishođenje uporabne dozvole za Kulturni centar, izmjena proračuna dovela bi do nesagledivih posljedica za Općinu Bedekovčina, odnosno do nemogućnosti ispunjavanja navedenog uvjeta zbog nedostatka sredstava za podmirenje ugovornih obveza – navodi, između ostalog, načelnik Ban.

Drugi amandman odnosi se na smanjenje sredstava za Otkup zemljišta u gospodarskoj zoni Bedekovčina, za što je predviđeno 60.000 eura, kao i povećanje sredstava za Katastarsku izmjeru i osnivanje zemljišnih knjiga za 60.000 eura.

Treći problematični amandman odnosi se na smanjenje sredstava za program Izgradnje nerazvrstanih cesta (Grabe – Belovar Zlatarski), gdje se iznos umanjuje za 110.000 eura, a povećava se iznos za Katastarsku izmjeru i osnivanje zemljišnih knjiga za 110.000 eura.

Obrazloženje načelnika dostupno je ovdje.

foto: arhiva
sjever.hr
10.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.