Now Reading:
Tradicionalno druženje Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten – podružnice Varaždinske županije: “Prsten je prije svega emocija i mjesto pripadnosti, čini nas ponosnijima na svoje podrijetlo“
Full Article 4 minutes read

Tradicionalno druženje Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten – podružnice Varaždinske županije: “Prsten je prije svega emocija i mjesto pripadnosti, čini nas ponosnijima na svoje podrijetlo“

U subotu je u varaždinskom hotelu Turist održano tradicionalno druženje Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten – podružnice Varaždinske županije koje je i ove godine okupilo veliki broj članova udruge te prijatelja.

Predsjednik Udruge, podružnice Varaždinske županije, Ilija Ponjavić, u svom je govoru podsjetio na brojne aktivnosti  Udruge koje se odvijaju kroz Forum mladih, Klub žena, Klub znanstvenika, Klub poduzetnika, Klub stipendista, Zakladu Prsten te također razne sekcije kao što je Kulturno-umjetničko društvo ili pak nogometne sekcije. Veliku aktivnosti potvrđuju u same brojke. Udruga prsten danas broji preko 3500 fizičkih članova i oko 230 gospodarskih subjekata koji kroz svoja poduzeća zapošljavaju preko 11.000 osoba te ujedno generiraju 5,5 posto Hrvatskog BDP-a. Predsjednik podružnice Varaždinske županije posebno je naglasio humanitarni aspekt rada Udruge.

Prsten je od trenutka osnivanja pa do danas kroz razne manifestacije i humanitarna djelovanja prikupio i podijelio razne donacije i pomoći unesrećenim u poplavama i potresima. Posebno se izdvaja broj osiguranih stipendija koje su krajem prošle godine dosegle brojku od ukupno 350 podijeljenih stipendija, a što je dobra naznaka za budućnost Prstena kao Udruge – istaknuo je Ponjavić te se posebno obratio mladima, jer na njima je da nastave s aktivnostima i preuzmu jednog dana vođenje ove Podružnice.

 – Nemojte razmišljati na način – Što ova Udruga može učiniti za mene? Već razmišljajte  što ja mogu učiniti za ovu Udrugu i ja vam obećajem da će vam se kroz prijateljstva i povezivanje sve višestruko vratiti – napomenuo je Ilija Ponjavić.

Na druženju je bio i saborski zastupnik Siniša Jenkač te varaždinski župan Anđelko Stričak koji je kazao kako se bitno uvijek  prisjetiti svih onih koji su stvarali i gradili naš kraj, onih koji su nas okupljali i činili našu županiju i zavičaj boljim i produktivnijim.

– Prošla godina će biti zapamćena po tome što smo sklopili sporazum o suradnji s Herceg-bosanskom županijom. Pozivam Vas članove Udruge da se  uključite i predlažete na koji način tu suradnju učiniti boljom za nas, a isto tako i za Herceg-bosansku županiju i za sve vaše u Bosni i Hercegovini. Imamo puno dodirnih točaka koje nas spajaju, a između ostalog najpoznatiji Varaždinci dolaze iz Bosne i Hercegovine – Zlatko Dalić, Branko Ivaković, Bože Radoš, i ne samo da su najpoznatiji Varaždinci, oni su i najpoznatiji Hrvati – naglasio je Stričak uz kojeg je na druženju bio i pomoćnik  pročelnice za protokol i odnose s javnošću Tomislav Pajtlar. Župan je i za ubuduće najavio potporu Varaždinske županije aktivnostima Udruge.

Na kraju se svim okupljenima obratila i dopredsjednica Udruge Gordana Jelavić.

Često me znaju pitati ljudi koji nisu upoznati s Udrugom, a što je tebi taj Prsten i zašto se stavlja prsten i često ih začudi moj odgovor kad im kažem da je Prsten za mene i mnoge druge prije svega emocija, Prsten je mjesto pripadnosti i za mnoge od nas izgubljeni zavičaj. On čini da smo mi ponosniji sa svim svojim aktivnostima i ponosniji na svoje podrijetlo – zaključila je Jelavić.  Uz Jelavić druženju u Varaždinu odazvali su se predsjednica Kluba žena Ivana Milas, predsjednik Foruma mladih Robert Čolić te predsjednik Općinskog vijeća Općine Kneginec Marko Brezovec.

Ovogodišnje druženje bila je prilika za podjelu zahvalnicama onima koji su svojim radom ili pak potporom doprinijeli aktivnostima Udruge. Zahvalnicu su primili župan Stričak, Nada Čosić u ime KUD-a Prsten te voditeljica programa Tatjana Andrić.

Kao i uvijek druženje je proteklo uz pripremljen bogat zabavni program odnosno nastup Kulturno- umjetničkog društva Prsten, plesačkog para Valentine i Marinka Patafta, grupu Maestro bend, te večeru i tradicionalnu  tombolu.

Što se tiče same Udruge Prsten onda od svog osnutka 2005 godine do danas djeluje kroz Podružnicu Varaždinske županije, Podružnicu Osječko-baranjske županije, Podružnicu primorsko-goranske županije, Podružnicu Brodsko-posavske županije, Podružnicu Mali Lošinj, Podružnicu Krk, te kroz Ogranak Đakovo, Ogranak Sv. Nedjelja i Ogranak Novi Zagreb.

sjever.hr 07.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.