Now Reading:
STUPANJ RAZVIJENOSTI Varaždin, Čakovec i Zabok najrazvijeniji na sjeveru, a ima i nekih iznenađenja!
Full Article 2 minutes read

STUPANJ RAZVIJENOSTI Varaždin, Čakovec i Zabok najrazvijeniji na sjeveru, a ima i nekih iznenađenja!

Vlada je na nedavnoj sjednici donijela odluku o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti, na kojem je bilo i nekih promjena.

Posljednji popis napravljen je 2018. godine, i tada su se gledali podaci od 2014. do 2016. godine, dok su za 2024. godinu gledani podaci za razdoblje od 2020. do 2022. Kako navode iz Vlade, gradovi i općine zabilježile su rast u promatranom razdoblju te je čak 17 više iznadprosječno razvijenih gradova i općina.

S obzirom na to, pogledali smo kako po tome pitanju stoje gradovi na sjeveru Hrvatske i vidljivi su neki pomaci na bolje, ali neki i na lošije.

Postoji osam skupina po stupnju razvijenosti po kojima se rangiraju jedinice lokalnih samouprava, s time da su u prvoj skupini lošije razvijeni, a u osmoj skupini iznadprosječno razvijeni.

Što se tiče sjevernih gradova, u IV. skupinu spadaju gradovi Lepoglava i Mursko Središće, koje je ovoga puta palo u skupinu niže. Naime, do prošle godine grad je bio u V. skupini.

U VI. skupini i dalje se nalaze se Donja Stubica i Varaždinske Toplice, a od ove godine u njoj se nalaze i gradovi Klanjec, Novi Marof, Pregrada i Zlatar. Naime, oni su u proteklih nekoliko godina ostvarili dobre rezultate te su prešli u razinu više.

U VII. skupini nalaze se Krapina, Ludbreg, Oroslavje, a od ove godine i gradovi Prelog i Ivanec koji su prešli u razinu više.

U posljednjoj VIII. skupini, onoj u kojoj se nalaze jedinice lokalnih samouprava koje se nalaze u drugoj četvrtini iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave, nalaze se gradovi Varaždin, Čakovec, Zabok, Zagreb i Koprivnica.

Dodajmo i da se županije isto razvrstavaju prema indeksu razvijenosti, pa tako Krapinsko-zagorska županija, Međimurska županija i Varaždinska županija spadaju u III. skupinu, od njih četiri, koja označava iznadprosječno rangirane jedinice područne samouprave.

Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija pripadaju II. skupini te se tako nalaze u skupini područnih samouprava koje se nalaze u prvoj polovini ispodprosječno rangiranih jedinica.

n.p.bajz/sjever.hr

05.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.