Now Reading:
Rupa u zakonu ili nešto drugo?: Ovi automobili po zakonu ne mogu dobiti kaznu za prebrzu vožnju
Full Article 2 minutes read

Rupa u zakonu ili nešto drugo?: Ovi automobili po zakonu ne mogu dobiti kaznu za prebrzu vožnju

Razvoj tehnologije toliko je brz da ga ljudi teško mogu pratiti. a još je gora stvar kada je u pitanju regulativa i dugotrajan proces donošenja zakona za neke nove tehnologije.

Jedna od stvari u budućnosti koju će također trebati regulirati, uključujući i u Hrvatskoj su – autonomna vozila.

Današnji su zakoni pisani isključivo za vrijeme u kojem se za volanom automobila morao nalaziti vozač, a iako su se na nekim tržištima zakoni počeli prilagođavati robotaksijima, to nije slučaj u američkoj saveznoj državi Kaliforniji na čijim se cestama već neko vrijeme voze automobili u kojima nema vozača. Naime, zbog rupe u kalifornijskom zakonu o prometu, policija ne može kazniti automobile u kojima nema vozača zbog prekoračenja brzine. Naime, u zakonu stoji da se može kazniti samo automobil u kojem se nalazi vozač, piše Zimo.hr.

U drugim saveznim državama u kojima se testiraju robotaksiji, zakoni su se prilagodili situaciji. Tako u Teksasu i Arizoni postoji regulativa koja se odnosi i na autonomne automobile na koje se odnose zakoni kao i za vozila kojima upravljaju ljudi.

Ipak, treba naglasiti kako bi se, barem u teoriji, računala koja upravljaju automobilima trebala pridržavati svih pravila i ograničenja brzine tako da ionako ne bi trebala imati problema s prekoračenjem brzine i kaznama.

U Hrvatskoj se čekaju neke detaljnije informacije o Rimčevim robotaksijima.

FOTO: Ilustracija

sjever.hr/Zimo.hr 05.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.