Now Reading:
Izdvaja se pola proračuna: Krapinsko-zagorska županija najbolja u Hrvatskoj i po ulaganjima u obrazovanje
Full Article 5 minutes read

Izdvaja se pola proračuna: Krapinsko-zagorska županija najbolja u Hrvatskoj i po ulaganjima u obrazovanje

Krapinsko-zagorska županija je po ulaganjima u obrazovanje prva županija u Hrvatskoj, s uloženih 508 eura po svakom svom stanovniku u 2022. godini te sa 691 eurom po svakom stanovniku u 2023. godini – podaci su to Otvorenog proračuna Hrvatske zajednice županija.

Iza naše županije u 2022. godini slijede Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska i Požeško-slavonska, a u 2023. godini Požeško-slavonska, Varaždinska i Karlovačka županija. Iznad Krapinsko-zagorske županije je u obje godine samo Grad Zagreb koji u isto vrijeme ima status i jedinice lokalne i jedinice područne (regionalne) samouprave.

Župan Željko Kolar ističe da je ulaganje u obrazovanje postavljeno kao prioritet Krapinsko-zagorske županije te da bez kvalitetnog obrazovanja, nema ni kvalitetnog kadra za tržište rada te samim time ni razvoja gospodarstva.

U proteklom razdoblju uložili smo značajna sredstva za unaprjeđenje obrazovne infrastrukture, podršku učiteljima i nastavnicima te pružanje najboljih uvjeta kako bi učenicima pružili dovoljno znanja i vještina da budu konkurentni na tržištu rada, odnosno poduzetni u pokretanju vlastitih poslova. Dugi niz godina s našim partnerima, obrtničkom i gospodarskom komorom, radimo na promociji deficitarnih zanimanja, a osiguravamo i stipendiju svakom učeniku koji upiše jedan od tih obrazovnih programa – naveo je župan Kolar te naglasio kako Krapinsko-zagorska županija brine i o osiguravanju prijevoza učenika te materijalno-tehničkih uvjeta u zgradama svojih 30 osnovnih, 42 područne i 9 srednjih škola.

– Svi znamo koliko su prošlih godina poskupjeli određeni proizvodi i da su jednako tako poskupjeli i prijevoz i troškovi režija u našim školama. S druge strane, Vlada Republike Hrvatske četiri godine nije povećavala sredstva koja se zakonski doznačuju za osiguravanje ovih osnovnih uvjeta rada. I iako bi naše vlastito ulaganje trebalo biti ulaganje u nadstandard i nove projekte, mi smo morali intervenirati i kompletan višak stvoren u prvih šest mjeseci prošle godine koristiti samo kako bi školama osigurali normalno plaćanje režija – upozorio je župan Kolar, no naglasio kako se unatoč tome radi i na brojnim novim projektima poput rekonstrukcije 18 osnovnih škola koje bi potom mogle s dvosmjenske nastave prijeći na nastavu u jednoj smjeni.

Među brojnim provedenim projektima u 2023. godini svojom vrijednošću, zahtjevnošću i izrazito velikim opsegom posebno se izdvaja Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok čija je ukupna vrijednost 18,9 milijuna eura. U sklopu Regionalnog centra paralelno su provođena dva projekta, prvi se odnosio na rekonstrukciju i dogradnju zgrade Srednje škole Zabok, dok je u sklopu drugog projekta provedeno niz aktivnosti za podizanje kvalitete obrazovanja i učvršćivanje položaja škole kao snažnog središta osposobljavanja i obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te rasadnika ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.

Ovaj je projekt potpuno promijenio sliku odgoja i obrazovanja, cjeloživotnog učenja i usavršavanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, ne samo u županiji, već i u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj na čijem će području upravo on biti pokretač razvoja i inovacija u turizmu i ugostiteljstvu – istaknuo je župan Kolar te posebno naglasio da se ne ulaže samo u objekte, već se brine i o dopunskom standardu obrazovanja, kroz poticanje izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, rad s darovitom djecom i djecom s poteškoćama u razvoju, kako bi sva djeca imala jednake mogućnosti i prilike za obrazovanje.

Pravi primjer projekta kojim se promiče uključivost i poštivanje razlika je Baltazar, naš najdugovječniji projekt koji se najvećim dijelom financira iz Europskog socijalnog fonda. Kroz desetogodišnju realizaciju projekta osigurano je preko 650 potpora za djecu i mlade s teškoćama u razvoju u redovnom sustavu odgoja i obrazovanja, a projekt je prepoznat i izvan granica Republike Hrvatsku, dobivši 2021. godine nagradu publike u sklopu prestižne nagrade Europske komisije “RegioStars“ – izdvojila je zamjenica župana Jasna Petek.

Krapinsko-zagorska županija sufinancira radne bilježnice i prijevoz učenicima, a značajan vid podrške obrazovanju predstavljaju stipendije koje pružaju priliku mladim ljudima da ostvare svoje obrazovne ciljeve, da ih ohrabre u postizanju izvrsnih rezultata te da ih potiču na kontinuirani rad i angažman tijekom cijelog školovanja. U proračunu Krapinsko-zagorske županije za stipendije je osigurano 345.260 eura, tj. 2,6 milijuna kuna, a stipendira se ukupno 500 učenika i studenata i to u tri kategorije: nadareni učenici i studenti, po socijalnom kriteriju i stipendije za deficitarna zanimanja.

Kada zbrojimo sva ulaganja dolazimo do podatka da se 50 % našeg proračuna, odnosno svaki drugi euro ulaže upravo u obrazovanje. To je već i prije prepoznato te je sigurno pridonijelo i tome da Krapinsko-zagorska županija prva u Hrvatskoj dobije titulu “Županija, prijatelj djece““ – poručila je zamjenica Petek.

Županija pruža i potporu školama i nastavnicima u radu s darovitom djecom i to kroz opremanje škola potrebnim nastavnim i didaktičkim sredstvima i pomagalima, opremanje kabineta i podizanje stručnih kompetencija nastavnika, zatim provodi program Građanskog odgoja i obrazovanja u 30 osnovnih škola te program Škola i zajednica u svim srednjim školama. Također, u suradnji s Poduzetničkim centrom KZŽ provodi program “Kreiraj svoju budućnost“, kojemu je cilj inspirirati učenike za razvoj poslovnih ideja, poticati ih na stvaralaštvo, timski rad i izradu proizvoda koji se mogu plasirati na tržište.

I dok je Krapinsko-zagorska županija proteklih godina provela niz energetskih obnova školskih zgrada te izgradila nekoliko novih sportskih dvorana, u 2023. godini je osim Regionalnog centra kompetencija sagradila i potpuno novu zamjensku zgradu Područne škole Laz Bistrički, kompletno je uredila Područnu školu Gorjakovo na području grada Pregrade, a uskoro se očekuje i završetak obnove Područne škole Putkovec na području općine Đurmanec.

sjever.hr 04.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.