Now Reading:
HZZ Područni ured Krapina donio preporuke za obrazovnu politiku i politiku stipendiranja za 2024. – evo za koja zanimanja treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika i studenata
Full Article 2 minutes read

HZZ Područni ured Krapina donio preporuke za obrazovnu politiku i politiku stipendiranja za 2024. – evo za koja zanimanja treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika i studenata

Vlada Republike Hrvatske donijela je na sjednici održanoj 15. srpnja 2010. godine Uredbu o praćenju, analizi i predviđanju potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima, te izradi i uzimanju u obzir preporuka za obrazovnu upisnu politiku u okviru provedbe Programa gospodarskog oporavka.

Na temelju navedene Uredbe, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je Plan i metodologiju praćenja, analize i predviđanja potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima, te izrade preporuka za obrazovnu upisnu politiku. Područni uredi/službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, provode analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima, te izrađuju preporuke za obrazovnu upisnu politiku.

U izradi preporuka za područje Krapinsko-zagorske županije sudjelovala je Tematska radna skupina za tržište rada KZŽ, sukladno Sporazumu regionalnog partnerstva za praćenje i procjenu potreba.Tijekom prosinca 2023. izrađena je lista obrazovnih programa u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata, odnosno smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata u 2024. godini.

Obrazovni programi u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata  u Krapinsko-zagorskoj županiji su sljedeći: za trogodišnji srednjoškolski program vozač/vozačica motornog vozila, konobar/konobarica, bravar/bravarica, kuhar/kuharica, prodavač/prodavačica, elektroinstalater/elektroinstalaterka, CNC operater / CNC operaterka, monter/monterka suhe gradnje, zidar/zidarica, vodoinstalater/vodoinstalaterka, automehaničar/automehaničarka, stolar/stolarica, soboslikar-ličilac/soboslikarica-ličiteljica, instalater/instalaterka grijanja i klimatizacije, tesar/tesarica,  pekar/pekarica, mesar/mesarica, krojač/krojačica, keramičar-oblagač/keramičarka-oblagačica, autolakirer/autolakirerica, strojobravar/strojobravarica, autolimar/autolimarica, rukovatelj/rukovateljica samohodnim građevinskim strojevima.

Za četverogodišnji ili petogodišnji srednjoškolski smjer treba povećati upisne kvote za medicinsku sestru opće njege / medicinskog tehničara opće njege. Za stručni studij potreban je rani i predškolski odgoj i obrazovanje, za sveučilišni studij medicina, matematika, fizika, strojarstvo, anglistika ili engleski jezik i književnost, građevinarstvo, informatika,  edukacijska rehabilitacija, farmacija, logopedija, elektrotehnika ili elektrotehnika i informacijska tehnologija, germanistika ili njemački jezik i književnost, rani i predškolski odgoj i obrazovanje, biologija i kemija, socijalni rad i psihologija.

FOTO: Ilustracija

sjever.hr 04.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.