Now Reading:
Nakon 20 godina čekanja, župan Stričak osigurao 5,6 milijuna eura za dogradnju Osnovne škole Ivanec: Investicijski boom u obrazovanju vrijedan je oko 100 milijuna eura
Full Article 5 minutes read

Nakon 20 godina čekanja, župan Stričak osigurao 5,6 milijuna eura za dogradnju Osnovne škole Ivanec: Investicijski boom u obrazovanju vrijedan je oko 100 milijuna eura

Varaždinska županija u području obrazovanja pokreće veliki investicijski ciklus, o čemu govori podatak da je u županijskom proračunu za ovu godinu za obrazovanje, odnosno za Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport planirano čak 62 posto proračunskih sredstava.

-Na početku mandata smo naglasili da u sustavu obrazovanja gradimo sustav jednakih šansi. O tome nam najbolje govore odluke koje donosi Županijska skupština, ali i brojke. U proračunu za 2024. godinu koji iznosi 174 milijuna eura, za obrazovanje je namijenjeno oko 108 milijuna eura, a od tih je sredstava više od 10 milijuna eura namijenjeno je za socijalne programe naših učenika – rekao je župan Anđelko Stričak.

Naglasio je da ih sve veseli činjenica da je prije nekoliko dana stigla odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za dogradnju Osnovne škole Ivanec.

-Odluka je „teška” 5,6 milijuna eura, odnosno 42 milijuna kuna. Dakle, nakon dvadesetak godina čekanja, mi smo došli doslovno na korak da započnemo s dogradnjom te škole. U sklopu tog projekta bit će izgrađeno 13 učionica, blagovaonica, kuhinja, spojni hodnici, odnosno sve ono što je potrebno da bi ta škola, a to je zadnja veća škola u Varaždinskoj županiji kojoj je osnivač Županija, mogla svoju nastavu održavati u jednoj smjeni – kazao je župan.

Predstoji potpisivanje ugovora, a građevinska dozvola i svi ostali dokumenti su već ishođeni, pa Stričak vjeruje da će nakon što završi postupak javne nabave, sredinom ove godine početi s izgradnjom.

No to nije sve, istaknuo je župan te dodao da se čekaju još dvije odluke o tome da se na isti način dograde još dvije područne škole – Područna škola Strmec Podravski i Područna škola Nova Ves Petrijanečka. Vrijednost investicija je 4 milijuna eura

-Naš plan i cilj je da školsku godinu 2025./2026. dočekamo u svim osnovnim i srednjim školama u jednoj smjeni. Možda to izgleda kao duži vremenski period, ali kada provedete sve postupke, od dobivanja suglasnosti, sklapanja ugovora, provedbe natječaja, uvođenja izvođača u posao, sami građevinski radovi, suglasnosti radovi, vjerujem da ćemo u tom kratkom roku to sve i uspjeti. Uz to, projektiramo dvadesetak školskih sportskih dvorana u sklopu naših osnovnih i područnih škola, projektiramo dogradnju Glazbene škole u Varaždinu, a imamo i dvije škole i jedan dvorac u programu energetske obnove – to su osnovne škole Jalžabet i Sveti Ilija, a dvorac Šaulovec bio bi sjedište Europskog talent centra, odnosno mjesto na kojem bi spojili sve naše centre izvrsnosti, centre izvrsnosti strukovnih zanimanja, centre kompetentnosti. Bio bi takav centar u kojem bi nastojali obuhvatiti sve ono što naši učenici dobivaju kroz redovno obrazovanje, plus ono što im Županija omogućava dodatno kroz te centre. Prema našoj procjeni, ovaj investicijski boom koštao bi između 94 i 100 milijuna eura – kazao je Stričak.

Osim spomenutog, u staroj zgradi Osnovne škole Sveti Ilija planira se napraviti tehno mreža.

-Plan nam je omogućiti svim našim učenicima i studentima nakon njihovog srednjoškolskog obrazovanja ili po završetku fakulteta, da mogu započeti s nekim svojim biznisom. Omogućili bi im dvije ili tri godine sve besplatno, da se uhodaju, i na njima je samo da uspiju – poručio je župan Stričak.

Novinarima se obratio i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

-Mi smo sa 29. prosinca na neki način završili ovaj prvi natječaj, prvi poziv kojeg je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja za dogradnju škola koje se financira iz NPOO-a, za to je osigurano ukupno 302 milijuna eura. Pripremamo se za dva natječaja koji će biti tijekom prve polovice ove godine. Prvi natječaj je modernizacija postojećih škola koje rade u jednoj smjeni, ali one će se dodatno osposobiti za program cjelodnevne nastave koja se u našoj županiji provodi u četiri osnovne škole. Svi znate da su one za taj program dobile ukupno 1,2 milijuna eura i prije nove godine došlo je još 230 tisuća eura. Dakle, svi programi koji se provode su financijski popraćeni od strane Ministarstva znanosti – rekao je Huđek.

Dodao je da projekt koji će biti za modernizaciju škola ukupno iznosi 143 milijuna eura te da će se Županija pripremiti da onog dana kad će natječaj biti objavljen prijavi sve škole koje imaju određene potrebe, kako bi mogle provoditi cjelodnevnu nastavu.

-Drugi projekti su izgradnja, rekonstrukcija, sanacija dvorana po novim normativima. I naše područne škole imaju mogućnost da imaju takozvane male sportske dvorane i dvorane po novim normativima – jednodijelne, dvodijelne i trodijelne i za taj program se isto tako pripremamo. On se financira iz programa Konkurentnost i kohezija, to će biti puno novaca i moramo, kao i do sada, sve popratiti. Svu projektnu dokumentaciju moramo unaprijed isfinancirati, bez obzira na to što će ona kasnije, kad se program prihvati, biti vraćena. Krećemo punom parom i ja se nadam da će kompletan sustav uz pomoć župana i Županijske skupštine sve to realizirati – zaključio je Huđek.

a.kučić/sjever.hr
03.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.