Now Reading:
KZŽ najbolja u povlačenju EU sredstava u 2023. Kolar: Županija već sad ima pripremljene projekte, vrijedne 200 milijuna eura koji su spremni za otvaranje natječaja
Full Article 3 minutes read

KZŽ najbolja u povlačenju EU sredstava u 2023. Kolar: Županija već sad ima pripremljene projekte, vrijedne 200 milijuna eura koji su spremni za otvaranje natječaja

Još jedan veliki uspjeh – Krapinsko-zagorska županija je prema podacima iz otvorenog proračuna Hrvatske zajednice županija, u 2023. godini na prvom mjestu prema povlačenju sredstava iz europskih fondova!

Krapinsko-zagorska županija je prvo mjesto osigurala zahvaljujući povlačenju čak 64 milijuna i 117 tisuća eura, dok je prva sljedeća županija Zagrebačka s 46 milijuna i 849 tisuća eura ili čak 15, 2 milijuna eura manje. Krapinsko-zagorska županija nalazi se uvjerljivo na prvom mjestu i kada se povučena sredstva usporede s brojem stanovnika – s povučenim 531 eurom za svakog svog stanovnika nalazi se čak i iznad Grada Zagreba koji je na svakog Zagrepčanina povukao 346 eura europskih sredstava.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je Krapinsko-zagorska županija upravo europskim sredstvima realizirala niz projekata koji bi joj u pravilu bili nedostižni da može računati samo na svoja izvorna sredstva.

 – Odavno smo prepoznali potencijal bespovratnih sredstava iz Europskih fondova te smo pravovremeno radili kako na edukaciji naših djelatnika, tako i na privlačenju novih već dokazanih stručnjaka. Zahvaljujući znanju, predanom radu i upornošću te našoj viziji nije nam bilo teško i u 2023. godini brzo odgovoriti na sve izazove iz Fonda solidarnosti, a u isto vrijeme i nastaviti s našim ostalim projektima te strateškim planiranjem za naredno razdoblje – istaknuo je župan Kolar te naglasio kako Županija već sad ima pripremljene projekte vrijednosti veće od 200 milijuna eura koji imaju gotove građevinske dozvole te su spremni za otvaranje natječaja i povlačenje europskih sredstava.

Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavi u Europske fondove Vlatka Mlakar ističe kako provedba svakog projekta podrazumijeva veliku odgovornost i pažljivo planiranje te osiguranje ljudskih, administrativnih i financijskih kapaciteta.

 – Pet je  ključnih preduvjeta za uspješnu provedbu europskih projekata, a to su iskusan project manager, stručnjak za javnu nabavu, financijski kapacitet, administrativni kapacitet i podrška donositelja odluka, koji i sami moraju biti uključeni u provedbu projekta kako bi mogli informirano donositi nužne strateške odluke. Ovisno o samom sadržaju projekta, dakako da postoji i niz sektorskih kompetencija, resursa i kapaciteta koje je potrebno uključiti kako bi se projekt uspješno realizirao – rekla je pročelnica Mlakar te naglasila da Županija svaki projekt provodi temeljito, zahvaljujući čemu niti u jednom od njih nije došlo do penalizacije od strane kontrolnih tijela.

FOTO: Arhiva

sjever.hr 03.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.