Now Reading:
Znate li da od 1. siječnja možete napojnicu konobaru platiti karticom. Hoćete li se odlučiti na tu mogućnost ili ćete ostati vjerni “napojnici u kešu”???
Full Article 2 minutes read

Znate li da od 1. siječnja možete napojnicu konobaru platiti karticom. Hoćete li se odlučiti na tu mogućnost ili ćete ostati vjerni “napojnici u kešu”???

Napojnice se s 1. siječnjom ove godine mogu ostavljati i kod bezgotovinskog plaćanja, to jest pri plaćanju karticama. Naime, zadnjim krugom porezne reforme implementiran je model uvođenja napojnica u sustav fiskalizacije za koji se zalagalo Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK. Utvrđen je neoporezivi iznos od 3.360 eura godišnje po osobi, a iznos napojnice iznad neoporezivog dijela oporezivat će se po stopi poreza na dohodak.

– Iznosi naplaćeni karticama nose u prosjeku 80 posto prihoda ugostiteljskog objekta, a sada gosti mogu i pri kartičnom plaćanju ostaviti napojnicu – pojašnjava direktorica Sektora za turizam HGK, Andreja Vukojević.

Prema novom modelu, gost plaća račun gotovinom ili karticom te procjenjuje želi li ostaviti napojnicu i u kojem iznosu. Napojnica se povezuje uz izdani račun te se evidentiraju podaci o iznosu napojnice i načinu njezina davanja – gotovina ili kartica. Važno je napomenuti da se na računu ne prikazuje iznos napojnice. Na prijavu napojnica primjenjuju se sva pravila kao i kod izdavanja računa, a prijavljena napojnica je izuzeta iz blagajničkog maksimuma.

Bezgotovinska naplata napojnica donosi mnoge novosti pa zahtjeva prilagodbe i fazu uhodavanja – ističu u HGK te očekuju da će potrošači pozitivno reagirati na ovu novost.

sjever.hr
02.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.