Now Reading:
Marušić: “Na hrvatskim cestama 2023. poginule 273 osobe”
Full Article 2 minutes read

Marušić: “Na hrvatskim cestama 2023. poginule 273 osobe”

Na hrvatskim su cestama u 2023. godini poginule 273 osobe. Prema privremenim podacima, to je statistički drugi najbolji rezultat u hrvatskoj povijesti, istaknuo je prometni stručnjak Željko Marušić za Autoportal.

Riječ je o privremenom podatku za 2023. godinu, jer se u smrtnost prometnih nesreća računaju i oni koji od posljedica nesreće preminu do 30 dana nakon nesreće. Konačna će se brojka znati 30. siječnja 2024., no dosad su bilježena tek minimalna odstupanja.

Statistički gledano, Hrvatska ima 69 poginulih na milijun stanovnika, te će tako i ove godine biti među tri prometno najnesigurnije zemlje u Europskoj uniji. Prometno stanje lošije još samo u Rumunjskoj i Bugarskoj. No, kako ističe Marušić, to nije realni podatak jer je obračunska baza nerealna. Naime, Hrvatska je među zemljama s najvećim razmjernim udjelom tranzitnog (prvenstveno autocestom A3) i turističkog prometa (prvenstveno autocestom A1.

Marušić ujedno predlaže nekoliko mjera kojima bi se povećala sigurnost prometa. Kao prvo navodi da se potrebno bitno povećati izvjesnost kažnjavanja, te je potrebno postaviti više radarskih kamera te povećati učinkovitost i kvalitetu pravosudnog sustava. Poticati kupnju sigurnih vozila, zatim uvesti mehanizme “mladog vozača” do navršene 24. godine, kao i nastaviti unaprjeđivati cestovnu infrastrukturu.

sjever.hr/A. Marušić

1.1.2024.

Input your search keywords and press Enter.