Now Reading:
Objavljena dugoročna prognoza za ovu zimu: 16. godinu zaredom bez bijelog Božića, hoće li i kada pasti snijeg?
Full Article 3 minutes read

Objavljena dugoročna prognoza za ovu zimu: 16. godinu zaredom bez bijelog Božića, hoće li i kada pasti snijeg?

Zima je danas i kalendarski počela i to je prigoda da objavimo što nam prognostičari za ovu zimsku sezonu najavljuju – hoće li biti snijega, kakve nas temperature očekuju, hoćemo li uopće imati „z” od zime.

Dugoročnu prognozu donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić.

Zima je najmračnije i najhladnije doba godine, međutim u uvjetima klimatskih promjena ni zime više nisu što su nekoć bile. U ovome stoljeću češće su blage nego hladne. Posljednju prosječno hladnu u Hrvatskoj smo imali 2016./2017., tako da današnji prvašići i ne znaju za pravu zimu.

Ipak, bilo je i nekoliko dobrih u 21. stoljeću. Primjerice, 2013. kad je pao rekordni snijeg u Zagrebu, zatim 2012. kad je Dalmaciju zatrpao snijeg. Zatim, tu je i 2003. kad je izmjerena apsolutno najniža temperatura zraka u Hrvatskoj, -34,6 Celzijevih stupnjeva u Gračacu. I to je to za ovo stoljeće.

Dalje u prošlosti imamo ’85., kad je u Rijeci palo 28 centimetara snijega. Još dalje se ističe 1963. s 13 centimetara snijega u Malom Lošinju i čak 66 u Karlovcu.

Pitajte bake i djedove za veljaču ’56., kad je u Zagrebu bilo -27, a u Gospiću -33,5. I za kraj, prije gotovo 100 godina, 1929., zima koja je poznata po hladnoći i u Hrvatskoj, i u europskoj povijesti.

No ove ćemo sezone biti daleko od takvih scenarija. Prema svim pokazateljima i prognostičkim materijalima, pred nama je još jedna blaga zima, najavljuje Vikić-Topić.

Prosinac zasad prolazi toplo i tako ostaje do kraja mjeseca. San o bijelom Božiću otopio se prije nekoliko dana. Za nizinske kopnene krajeve to je 16. godina zaredom bez snježnog pokrivača na Božić.

Što se tiče dočeka Nove godine – bit će hladnije nego za Božić, moguće i za pet do osam stupnjeva, no još uvijek je to u pozitivi.

Snijeg tek pred kraj zime?

Siječanj, koji je u više od 60 posto godina najhladniji mjesec, ove će zime biti znatno topliji od prosjeka, a i kišovitiji.
I veljača će biti toplija od prosjeka, ali ne toliko kao siječanj. U veljači je ove zime i najveća mogućnost za buru, snijeg i hladne epizode, kojih će vjerojatno biti samo jedna do dvije ozbiljnije.

Klimatološki gledano, prvi hladni prodor obično je između 5. i 10., a drugi između 10. i 15. veljače. U svakom slučaju, imat ćemo blagu zimu, vjerojatno i topliju nego lani, donosi Dnevnik Nove TV.

Bit će, naravno, i hladnih razdoblja, ali manje nego onih toplijih, pa ćemo trošiti manje energenata. Veća vjerojatnost za snijeg i hladnije epizode prema kraju zime, baš kako kaže izreka: Ako zima ne ugrize, onda ošine repom.

screenshot/dnevnik.hr
sjever.hr/dnevnik.hr
22.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.