Now Reading:
Donesen proračun Grada Klanjca za sljedeću godinu: Rekonstruirat će se stepenice na Prečkom putu, izraditi projektna dokumentacija za uređenje Trga mira, te izgraditi punionica električnih automobila
Full Article 3 minutes read

Donesen proračun Grada Klanjca za sljedeću godinu: Rekonstruirat će se stepenice na Prečkom putu, izraditi projektna dokumentacija za uređenje Trga mira, te izgraditi punionica električnih automobila

Gradsko vijeće Grada Klanjca na svojoj je sjednici jednoglasno donijelo proračun za sljedeću godinu. Proračun je realan, socijalno osjetljiv, razvojan i ostvariv, te je u njemu sastavljeno samo ono što je realno moguće.

Predviđeni prihodi su 2 milijuna i 630 tisuća eura, od toga su prihodi od poreza milijun i 100 tisuća, mjere fiskalnog izravnanja iznose 243 tisuće eura, fiskalna održivost vrtića je na 79.500 eura, a komunalna naknada na 115 tisuća eura i to su najveće stavke u proračunu koje se tiču prihoda.

Gradonačelnik Zlatko Brlek je rekao kako je proračun manji za nekih 150 tisuća eura jer je toliko iznosio prirez na području grada, međutim odlukom Hrvatskog sabora prireza u sljedećoj godini više nema i to je Gradu veliki problem jer su taj iznos prireza koristili isključivo za održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture.

– Što se tiče rashoda, oni su također planirani u iznosu od 2 milijuna i 630 tisuća eura. Za rad gradonačelnika i Gradskog vijeća izdvaja se oko 47 tisuća eura, za Jedinstveni upravni odjel oko 200 tisuća eura, planira se izgradnja solarnih panela na zgradi Grada i za taj projekt je osigurano 30 tisuća eura. Za predškolski odgoj, u što je uključen i vrtić u proračunu je namijenjeno 570 tisuća eura, za osnovnoškolsko obrazovanje oko 28 tisuća eura, jer plaćamo nastavnika u produženom boravku u školi, a od ove godine imamo i jednog pomoćnika u nastavi kojeg plaćamo 100 posto i jednog djelomično. Za kulturu se izdvaja oko 900 tisuća eura, tu je uključena i Gradska knjižnica i cjelovita obnova Brozove zgrade koja je procijenjena na 740 tisuća eura i za što su osigurani novci iz Ministarstva kulture i medija. Za Kulturni centar se izdvaja oko 72 tisuće eura, za manifestaciju Zahvala jeseni u Klanjcu oko 31 tisuću eura i za ostale udruge u kulturi oko 9 tisuća eura. Za sport je u proračunu osigurano 39 tisuća eura. Za socijalu se izdvaja 110 tisuća eura, razvoj civilnog društva oko 15 tisuća eura i za vatrogastvo je u 2024. godini osigurano 65 tisuća eura – istaknuo je gradonačelnik Brlek.

Što se tiče komunalne infrastrukture ona je predviđena u iznosu od 420 tisuća eura. To su i najznačajnije investicije, a tu spada asfaltiranje nerazvrstanih cesta, rekonstrukcija stepenica na Prečkom putu koje smo trebali obnoviti ove godine, ali zbog raznih razloga nismo uspjeli, projektna dokumentacija za uređenje Trga mira s građevinskom dozvolom koju mislimo prijaviti na jedan od fondova EU i izgradnja punionice električnih automobila, te ostale manje akcije – pojasnio je Brlek i dodao da je proračun u ovom trenutku takav kakav je, ali do kraja godine će sigurno biti veći, jer u njega nisu htjeli ubacivati neke stavke i projekte za koje još nisu raspisani natječaji ili koji su u tijeku, pa se ne zna hoće li na njima proći.

i.belošević/sjever.hr 22.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.