Now Reading:
Župan Kolar: “Da je Bolnicom Zabok upravljala država, onkološkog centra nikada ne bi bilo u Zaboku, nego bi on bio negdje u Zagrebu”
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar: “Da je Bolnicom Zabok upravljala država, onkološkog centra nikada ne bi bilo u Zaboku, nego bi on bio negdje u Zagrebu”

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana u srijedu je stigla vrijedna donacija nekoliko modernih medicinskih uređaja, a tom se prilikom krapinsko-zagorski župan Željko Kolar osvrnuo na centralizaciju bolnica, odnosno na to da se od 1. siječnja osnivačka prava općih bolnica prenose na državu.

Župan Kolar pritom se osvrnuo na strateško ulaganje najveće američke zdravstven institucije University od Pittsburgh Medical Center (UPMC), odnosno na izgradnju Centra za liječenje malignih bolesti koji bi trebao biti upravo u Zaboku, u sklopu Opće bolnice.

– To je priča koja je mogla nastati samo i isključivo našim angažmanom, našim pregovorima, razgovorima i lobiranjima koja su trajale tri godine. Da je našom Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana upravljala država, odgovorno tvrdim da ove investicije nikada ne bi bilo u Zaboku – poručio je župan Kolar te dodao kako bi ta investicija završila ili na Rebru ili Svetom Duhu.

Istaknuo je kako Županija sama zna kako najbolje upravljati bolnicom i što joj treba, a kako je sustav nepošten i nakaradan pokazuje činjenica da limit bolnice više neće biti 2,3 milijuna eura.

– Sada je limit bolnice negdje oko 2,3 milijuna eura. Od 1.1. kada država preuzima je 3 milijuna eura. Što se dogodilo u međuvremenu da je država shvatila, kad ona preuzme upravljanje bolnicom, da treba 3 milijuna da bi bolnica normalno funkcionirala? Ja sam uvjeren da ćemo mi sa 3 milijuna eura puno bolje upravljati sa bolnicom nego što će to raditi država. Kao što smo puno bolje upravljali sa bolnicom sa 2,3 milijuna eura nego što bi to radila država – rekao je župan i pritom objasnio kako bi odluka o preuzimanju osnivačkih prava bila zdravorazumska da bolnica ne posluje pozitivno, za razliku od Kliničkih centara kojima država upravlja.

Klinički centri generiraju 70-75 posto ukupnih gubitaka u zdravstvu. Koji je to onda razlog, zbog čega uzimaš upravljanje županijama za opće bolnice. Ili, ako smo nesposobni, kako to da su nam onda ostale Specijalne bolnice. Jer su i njih htjeli uzeti, i Zavode za javno zdravstvo i Zavode za hitnu u koje smo mi uložili ogroman novac da bi bili dobro opremljeni – rekao je Kolar te se pritom osvrnuo na to da su u nekim dijelovima Hrvatske vozila Hitne pomoći stara po deset godina, dok su ovdje tri godine.

– Znači da smo ulagali. Ovdje se ne radi hoćemo mi postavljati ravnatelja bolnice i imati većinu u upravnom vijeću ili će to raditi država. Ovdje se radi o razvoju bolnice, i upravo povlačenju ovakvih investicija – pojasnio je Kolar referirajući se na planirani Centar za liječenje malignih bolesti.

– Naši onkološki pacijent će dobiti tisuću puta veću šansu da prežive nakon što Amerikanci dovedu svoju tehnologiju i svoje znanje. Naši doktori će učiti od najbolji doktora, raditi sa najboljom tehnologijom i aparatima – poručio je Kolar.

n.p.bajz/sjever.hr

13.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.