Now Reading:
Memorijalna zbirka Ladislava Kralja Međimurca kreće u obnovu. Posavec: Riječ je o velikom slikaru i čovjeku koji nam je ostavio neprocjenjivo nasljeđe
Full Article 3 minutes read

Memorijalna zbirka Ladislava Kralja Međimurca kreće u obnovu. Posavec: Riječ je o velikom slikaru i čovjeku koji nam je ostavio neprocjenjivo nasljeđe

U Riznici Međimurja je promocijom kalendara za 2024., posvećenog najvećem međimurskom slikaru, najavljeno i novo veliko ulaganje u kulturu Međimurja. Riječ je o projektu energetske obnove Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca, najvećeg slikara međimurskog kraja, o čijoj ostavštini već 45 godina skrbi Muzej Međimurja.

– Iduće godine navršava se 45 godina otkada je formirana Memorijalna zbirka Ladislava Kralja Međimurca, a naš Muzej obilježava 70 godina postojanja. Velike obljetnice prati i novi veliki projekt – energetska obnova Memorijalne zbirke. Nastavak je to ulaganja u prostor Muzeja nakon što smo u potpunosti završili rekonstrukciju i revitalizaciju fortifikacije Starog grada u Muzej nematerijalne baštine, projekt vrijedan više od 45 milijuna kuna kojim je obnovljen najvrjedniji spomenik hrvatske kulturne baštine, te nakon konstrukcijske sanacije sjevernih krila palače Zrinskih – istaknula je ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan.

Projekt je vrijedan 226.402 eura, pri čemu prihvatljivi troškovi iznose 214.256 eura,uz stopu sufinanciranja od 95 posto. Dokumentaciju izrađuje tvrtka GIP Šarić iz Vučetinca u suradnji s Ivanom Vindišem, koji posjeduje licencu Ministarstva kulture za rad na kulturnim dobrima.

– Ulaganjem u sanaciju palače Zrinskih, kao i u revitalizaciju utvrde, pokazali smo koliko nam je kultura Međimurja važna, a skrb za našu baštinu nastavljamo pripremom projekta revitalizacije Feštetićeva kaštela u Pribislavcu. Kao kruna djelovanja na kraju godine stiže i najava ovog velikog projekta obnove Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca, velikog slikara i velikog čovjeka koji nam je ostavio neprocjenjivo nasljeđe – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ravnatelj Međimurske energetske agencije MENEA-e Alen Višnjić je kazao kako je izrada projektne dokumentacije u tijeku, a kada se pristupi radovima, uredit će se oko 200 metara kvadratnih građevinske bruto površine.

 – Po izvedenoj energetskoj obnovi, osim ugodnijeg ambijenta i ušteda, poboljšat će se  mikroklimatski uvjeti u objektu što je iznimno važno za očuvanje Kraljevih djela i ostalih eksponata koji se nalaze u ovoj zbirci – naglasio je Višnjić.

U Kraljevoj kući u Čakovcu će se do okončanja projekta, početkom 2026., obaviti zamjena podova, stolarije, elektroinstalacija te ugradnja suvremenog sustava grijanja, uz obnovu fasade.

Na konferenciji za medije je uz predstavljanje novog projekta, objavljena još jedna vijest. Viša kustosica etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Janja Kovač dobitnica je nagrade Hrvatskog muzejskog društva za istraživanje nematerijalne kulturne baštine. Kruna toga rada je monografija objavljena krajem prošle godine pod nazivom „Nematerijalna baština Međimurja“ u kojoj autorica detaljno opisuje 19 dobara s aktivnim nositeljima vještina na području Međimurja.

Janja Kovač intenzivno je sudjelovala u projektu revitalizacije utvrde Staroga grada u muzej nematerijalne baštine te je Riznica Međimurja i njoj na ponos, a nagrada, koju je 12. prosinca primila u Zagrebu, i te kako zasluženo stigla upravo u njene ruke na čemu joj je čestitao i župan Matija Posavec.

sjever.hr 13.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.