Now Reading:
KRIZA U OPĆINI SVETI KRIŽ ZAČRETJE: Načelnik Kos – u petak je na Općinskom vijeću opet prijedlog proračuna!
Full Article 4 minutes read

KRIZA U OPĆINI SVETI KRIŽ ZAČRETJE: Načelnik Kos – u petak je na Općinskom vijeću opet prijedlog proračuna!

Nakon što je na portalu Sjever.hr objavljen tekst pod nazivom SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Pao proračun! Je li na pomolu kriza vlasti? https://sjever.hr/2023/12/11/sveti-kriz-zacretje-pao-proracun-je-li-na-pomolu-kriza-vlasti-i-izvanredni-izbori/ stigao je odgovor iz Općine u kojem načelnik Marko Kos za portal Sjever.hr govori o događanjima sa posljednje sjednice Općinskog vijeća održane proteklog petka.

Podsjećamo. Na toj sjednici prijedlog proračuna za iduću godinu nije dobio potrebnu većinu zbog čega je na pomolu kriza vlasti u toj Općini. Odgovore načelnika Marka Kosa prenosimo u cijelosti:

  1. Što se dogodilo u četvrtak na sjednici Općinskog vijeća koji su doveli do situacije da nije prihvaćen Vaš prijedlog proračuna?

Prije sjednice kada sam dobio informaciju o spriječenosti jednog vijećnika iz vladajuće koalicije računao sam da će kod oporbe ipak prevladati razum te da će se kroz izglasavanje predloženog rebalansa za 2023. i proračuna za 2024. godinu dati podrška razvojnim projektima Općine. Nažalost, oporba nije podržala predložene akte.
To dovodi u pitanje nastavak već započetih projekata od kojih se neki financiraju sredstvima EU, a neki iz nacionalnih izvora. To se prvenstveno odnosi na infrastrukturne projekte poput izgradnje dječjih igrališta, rekonstrukcije ceste i izgradnje sustava oborinske odvodnje čija je realizacija započela u zadnjem kvartalu ove godine.

Ovakvi projekti trebaju nam svima biti u interesu budući da doprinose razvoju naše sredine. Općina se snažno gospodarski razvija još od 2001. godine kada kreću ulaganja u gospodarstvo formiranjem Zone malog gospodarstva. Na prostoru gdje je nekad bila ledina niču poslovne hale i otvaraju se novi proizvodni pogoni što omogućuje zapošljavanje lokalnog, ali i stanovništva iz susjednih nam jedinica lokalne samouprave. Mišljenja sam da prvo građanima treba osigurati mogućnost da se zaposle i stvore vlastite prihode, a nakon toga upravo ranije spomenutim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu treba povećati kvalitetu života stanovnika. Upravo u tom smjeru predložen je proračun za 2024. godinu gdje se većina investicija odnosi upravo na ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Tako je 358.000 eura predloženo za asfaltiranje 21 dionica nerazvrstanih cesta; 320.000 eura predloženo je za izgradnju nogostupa i sustava oborinske odvodnje, 80.000 eura za izgradnju i rekonstrukciju javne rasvjete, a 314.723,00 eura za sanaciju klizišta. Planirano je i financiranje već započetih aktivnosti na dogradnji dječjeg vrtića kao i osiguravanje sredstava za početak rada dvije nove jedinice koje su u izgradnji. To su samo neki od financijski „težih“ projekata, a sa kojima oproba očito nije suglasna.

  1. Da li to znači da aktualna vlast u Općini Sveti Križ Začretje nema većinu u Općinskom vijeću?

Kao što sam već rekao, prema trenutnom stanju oporba ima 6 članova Općinskog vijeća, dok moja koalicija trenutno ima 7. Vijećnici kada su od strane građana izabrani na ovu časnu dužnost, obvezali su se da će prava i dužnosti člana Općinskog vijeća obavljati savjesno i odgovorno te da će se zauzimati za svekoliki napredak Općine Sveti Križ Začretje, Krapinsko-zagorske županije i Republike Hrvatske. Mišljenja sam da politiku moramo staviti postrani te se u donošenju odluka moramo voditi razumom, a sve u korist građana naše Općine. Ne moramo se svi uvijek slagati u stavovima, konstruktivna rasprava je više nego dobro došla, ali na kraju moramo voditi računa o razvojnim potrebama općine koje će doprinijeti boljoj kvaliteti života svih nas.

  1. Hoćete li do kraja godine sazvati sjednicu na kojoj ćete ponovo predložiti prihvaćanje proračuna?

Sjednica je već sazvana za ovaj petak, odnosno za 15. prosinca.

  1. Ukoliko do kraja godine proračun neće biti prihvaćen koje su posljedice toga?

Važećom zakonskom regulativom propisan je slijed aktivnosti ukoliko se proračun za 2024. godinu ne usvoji do 31.12.2023. godine. Iskreno se nadam da neće biti potrebe za donošenjem Odluke o privremenom financiranju kao i da zbog političkih nesuglasica neće doći do raspuštanja trenutnog saziva Općinskog vijeća. Upravo zbog toga što nam do kraja mandata predstoji još nešto više od godine dana. Mislim da ovo vrijeme trebamo svi zajedno iskoristiti za donošenje odluka za dobrobit naših građana, a ne za nove izbore i politička prepucavanja.

sjever.hr 11.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.