Now Reading:
Mogu li turističke brojke grada Varaždina opravdati povećanje paušalnog poreza na 150 eura?
Full Article 4 minutes read

Mogu li turističke brojke grada Varaždina opravdati povećanje paušalnog poreza na 150 eura?

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina većinom glasova usvojen je prijedlog odluke o visini paušalnog poreza po krevetu na području Grada Varaždina, prema kojoj se s dosadašnjih 26,54 eura porez diže na nevjerojatnih 150 eura.

Inače, paušalni porez na dohodak za iznajmljivače propisan je zakonom i on ne može iznositi manje od 19,91 eura niti više od 199,08 eura. Najviša stopa paušalnog poreza zasad postoji samo u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu, dok isto najavljuju Pula i Rijeka. Prema podacima Porezne uprave za 2023. godinu, svega nekolicina gradova ima stopu paušalnog poreza od 100 eura, dok je za veliku većinu gradova i naselja ta stopa ispod 40 eura.

Ovom odlukom, Varaždin se po visini paušalnog poreza smješta malo ispod najvećih turističkih gradova, i to samo porezom, no ne i turističkim rezultatima.

Istina je, kontinentalni turizam bilježi rast, pa tako i Grad Varaždin već godinama bilježi rast turističkih dolazaka i noćenja. Prema podacima Turističke zajednice Grada Varaždina, na području grada u 2022. godini ostvareno je 34.394 dolazaka, odnosno 33 posto dolazaka više nego 2021. godine, dok je noćenja bilo 68.666, odnosno 25 posto više nego 2021. godine.

Doduše, i ovogodišnji Špancirfest je, prema riječima organizatora, oborio dosadašnje rekorde. Naime, ove godine Špancirfest posjetilo je više od 330 tisuća posjetitelja, što je za 10 posto više nego rekordne 2019. godine. Tako je prema podacima iz eVisitora u gradu Varaždinu tijekom deset festivalskih dana zabilježeno 2.946 dolazaka i 6.358 noćenja, odnosno 10 posto više dolazaka i 1,5 posto više noćenja u odnosu na prošlogodišnje festivalske dane.

Kako smo naveli, velike paušalne poreze imaju gradovi koji godišnje imaju veliki priljev turista i na čijem području se nalazi velik broj iznajmljivača, odnosno smještajnih jedinica. No, kako po tome pitanju stoji Varaždin? Gledajući primjerice Booking.hr, u Varaždinu se nalazi 60-etak smještajnih jedinica, dok Split ima oko 1200 smještajnih jedinica, Zagreb oko tisuću.

Iako se radi o zakonski reguliranom obveznom plaćanju, kako je nedavno na 35. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika u Tuheljskim Toplicama ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac komentirala paušalni porez, radi se o prijedlozima čelnika jedinica lokalne samouprave.

Na njima je hoće li oni podignuti ili neće, mogu sve ostaviti kako je bilo dosad, to svaki grad za sebe odlučuje – rekla je ministrica.

A kako su točno povećanje paušalnog poreza objasnili iz Grada? Rekli su da je to demografska mjera.

– Razlog povećanja nije u ostvarivanju poreznih prihoda već se radi o demografskoj mjeri. Jasno je da ovo povećanje od par desetaka tisuća eura neće utjecati na punjenje gradskog proračuna u nikakvom značajnom postotku. Važno nam je da pomognemo mladim obiteljima i studentima. Naime, sve više naših sugrađana odlučuje se ponuditi svoje stanove za kratkoročni najam putem platforma za oglašavanje smještajnih jedinica što dovodi do toga da naše mlade obitelji i studenti nemaju skoro uopće mogućnost iznajmiti stanove u Varaždinu ili su preostali stanovi dostupni po ekstremno visokim cijenama. Kako bi zaustavili taj trend, Grad Varaždin će povećati paušalni porez po krevetu. Netko mjesečno iznajmljuje stan za 300 eura dugoročnim najmom i plaća 12 posto poreza na iznajmljivanje, a iznajmljivači putem platformi kratkoročnim najmom kroz cijelu godinu iznajmljuju stanove i za to plaćaju 30 eura godišnje. Ovim povećanjem na 150 eura želimo stimulirati građane da se odluče na dugoročni najam i ponude smještaj za naše mlade obitelji i sve veći broj studenata – objasnio je gradonačelnik Bosilj.

n.p.bajz/sjever.hr

03.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.