Now Reading:
Većinom glasova donesen je Državni proračun za 2024. godinu!
Full Article 2 minutes read

Većinom glasova donesen je Državni proračun za 2024. godinu!

Hrvatski sabor je, većinom glasova, donio Državni proračun za 2024. godinu, prema kojemu će država u idućoj godini uprihoditi 28,5 milijardi, a potrošiti 32, 6 milijardi eura, donosi N1 Hrvatska.

Za proračun je glasalo 77 zastupnika, dok ih je 42 bilo protiv. U odnosu na 2023. godinu, prihodi rastu za tri, a rashodi za 11, 2 posto. Proračunski manjak trebao bi biti 1,9 posto BDP-a, odnosno 4,1 milijardi eura.

Realni gospodarski rast za iduću godinu Vlada projicira na 2,8 posto, te očekuje da će udio javnog duga u BDP-u sa 60,7 posto u ovoj godini, pasti na 58 posto BDP-a, dok bi stopa inflacije trebala biti 3,1 posto.

Na oporbene kritike da je proračun rastao dvostruko više od plaća i da je u odnosu na 2016. veći za sto milijardi kuna, ministar financija Marko Primorac istaknuo je kako u idućoj godini rashodi za zaposlene rastu za 1, 5 milijardi eura, a oni za umirovljenike oko milijarde eura, piše N1 Hrvatska.

Nezadovoljna Vladinim prijedlogom proračuna, oporba ga je kroz 463 amandmana pokušala drugačije ‘posložiti’. No, djelomično je prihvaćeno samo šest njenih amandmana – amandmani Nikole Stephana Bartulice (DP), IDS-a, Ružice Vukovac (PH), Marine Opačak Bilić (NZ), Boške Ban Vlahek (SDP) i Romane Nikolić (SD).

Sastavnim dijelom proračuna postali su i amandmani HDZ-ovih Darka Sobote, Damira Habijana i Ivana Radića te nezavisne Marijane Petir.

foto: screenshot Internet TV Hrvatskog sabora
sjever.hr/n1info.hr
30.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.