Now Reading:
U Krapinsko-zagorskoj županiji još jedan projekt priveden kraju: „Cilj je unaprijediti uslugu rane intervencije u djetinjstvu”
Full Article 4 minutes read

U Krapinsko-zagorskoj županiji još jedan projekt priveden kraju: „Cilj je unaprijediti uslugu rane intervencije u djetinjstvu”

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini održana je završna konferencija projekta „Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu”.

Projekt, koji je počeo prije godinu i pol dana, provodila je Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID), a partner na projektu bila je Krapinsko-zagorska županija.

Osnaženi nastavljamo dalje”

„Osnaženi nastavljamo dalje” današnji je naziv konferencije projekta, koji pomaže u kreiranju politika prema djeci s teškoćama u razdoblju najranije dobi, rekla je zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek. Zahvalila je Udruzi što je prepoznala Županiju kao kvalitetnog partnera u navedenom projektu.

– Krapinsko-zagorska županija niz godina uvodi uslugu rane intervencije u naš Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice te Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice kao mjesta gdje se ona već dugi niz godina provodi. Primjer je to dobre prakse, ali, naravno, koji treba nadograđivati i usavršavati – istaknula je Petek, dodavši da je za Županiju kao partnera ovaj projekt izuzetno važan jer je dao smjernice za dalje.

– Imamo mnogo stručnjaka i stručnjakinja na području naše županije, a dobro je kad dobijete jedan supervizorski pristup, a mislim da iz HURID-a iz Zagreba možemo reći da rade i djeluju veliki autoriteti. Jako je važno kad oni sa svim članicama i članovima koalicije s naše županije daju smjernice, što nam uvelike olakšava rad. Prihvatili smo smjernice i svakako ćemo pojačati broj zaposlenih u našem kabinetu za ranu intervenciju pri Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i to mjesto definirati kao mjesto prvog kontakta, prvih informacija i mjesto susreta roditelja, djece s teškoćama i stručnjaka da dobe smjernice i upute što i kako dalje – navela je zamjenica župana.

Unaprijediti uslugu rane intervencije u djetinjstvu

Voditeljica projekta Zvjezdana Novina Repovečki kazala je da je svrha projekta bila unaprijediti uslugu rane intervencije u djetinjstvu na području Krapinsko-zagorske županije.

– Prepoznali smo da određeni broj stručnjaka na području županije imamo, ali smo uvidjeli da njihova preraspodjela na radnim mjestima i usluge koje se pružaju nisu dostatne za djecu s teškoćama u razvoju ili djecu u riziku. Iz tog razloga mi smo prionuli zagovaranju adekvatnih politika koje bi na lokalnoj, regionalnoj ili nacionalnoj razini uslugu rane intervencije za djecu iz naše županije učinili dostupnijom – istaknula je Novina Repovečki.

Jasmina Ivšac Pavliša, predsjednica Upravnog odbora Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID), kazala je da su na području cijele Hrvatske uočeni nedostaci u ranoj intervenciji, budući da su sustavi koji pružaju podršku vrlo razjedinjeni, a roditelji djece s razvojnim teškoćama lutaju i ne znaju gdje se obratiti.

– Usmjerili smo se na KZŽ da pokušamo napraviti jedan model koji sve ove probleme pokušava riješiti. Naišli smo na jako veliki senzibilitet Županije i djelatnika dječjih vrtića, ali i od svih ostalih stručnjaka koji su u kontaktu s djecom rane dobi koji su nam sada zajedno povezani u jednoj koaliciji. Pokušali smo pokrenuti i jedinstveno mjesto pristupa na koje bi svaki zabrinuti roditelj došao i tamo bi ga dočekao interdisciplinarni tim koji bi mu pomogao s procjenom, da se odredi razvojni profil djeteta, ali i tim koji bi koordinirao daljnje kretanje te obitelji kroz sustav – rekla je Jasmina Ivšac Pavliša.

Voditeljica Mreže djelatnika dječjih vrtića u Krapinsko-zagorskoj županiji Maja Štefanec Herak istaknula je da Mreža, nastala u okviru ovog projekta, zagovara sve iste stvari kao Koalicija.

– Dječji vrtići su prvo mjesto na kojem se uočava da dijete ima nekakav rizik ili teškoće i tada dječji vrtić dalje upućuje obitelj, najčešće u Zagreb. Ovako bi roditelji dobili mogućnost da njihovo dijete obavi razvojnu procjenu i dobije preporuke na području županije, što bi bilo od velikog značaja. Nadamo se da ćemo ovim projektom u tome uspjeti – ustvrdila je Štefanec Herak.

mlpetrinjak/sjever.hr
30.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.