Now Reading:
Zaokružen niz velikih ulaganja: U OB Varaždin nova dnevna bolnica koja će podići kvalitetu zdravstvene njege i skrbi pacijenata, vrijedna preko 7,5 milijuna eura
Full Article 3 minutes read

Zaokružen niz velikih ulaganja: U OB Varaždin nova dnevna bolnica koja će podići kvalitetu zdravstvene njege i skrbi pacijenata, vrijedna preko 7,5 milijuna eura

U ponedjeljak je održana završna konferencija još jednog vrijednog projekta u Općoj bolnici Varaždin, čime je zaokružen niz velikih ulaganja u zdravstvo u 2023. godini na području Varaždinske županije.

Riječ je o „Projektu izgradnje dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije u OB Varaždin”, vrijednom 7.510.203 eura, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osiguran 6.607.107 euro. Projekt je financiran putem Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama”, a njegova provedba traje od 6. rujna 2016. do 30. studenoga 2023. godine.

Kako je rekao ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, glavni cilj i svrha projekta bilo je poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici, odnosno jednodnevnoj kirurgiji, i smanjenje broja prijema na akutne bolničke odjele u sklopu Opće bolnice Varaždin.

 – Nemjerljiv je značaj ovih ulaganja od strane Ministarstva zdravstva i od strane Vlade Republike Hrvatske u zdravstveni sustav Varaždinske županije. U izgradnju dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije uloženo je više o 7.5 milijuna eura. Povećana je dnevna bolnica što doprinosi boljoj kvaliteti skrbi prema pacijentima. Pacijenti tu dođu i leže u bolnici kroz 24 sata, obave svoje zdravstvene preglede i liječenje, te onda idu kući – naglasio je Poljak te se osvrnuo na heliodrom koji će se naći na krovu zgrade Centralnog operacijskog bloka i koji je u zadnjoj fazi izgradnje, te bi do 31. prosinca 2025. godine trebali imati upravnu dozvolu i do tada bi heliodrom trebao biti gotov.

Projektom će se podići kvaliteta zdravstvene njege i skrbi pacijenata te liječenje najsuvremenijim metodama, što će utjecati na smanjenje listi čekanja i broja dana hospitalizacije. Dnevna bolnica, odnosno jednodnevna kirurgija nalazi se u povezanom jedinstvenom objektu s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom.

Važnost ovog projekta i svih dosadašnjih ulaganja u zdravstvo u 2023. godini istaknula je Ljubica Božić u ime Varaždinske županije i kazala kako je ovaj projekt omogućio svim građanima koji gravitiraju ovoj bolnici, njih oko 300 tisuća, kvalitetnu zdravstvenu skrb, kraće liječenje, jer dnevna bolnica znači kraći ostanak u bolnici i kraći izostanak s posla i škole.

 – Važno je napomenuti da je Varaždinska županija spremno dočekala ovaj projekt, a krenuli smo i s drugim projektima u vrijednosti nešto više o milijun i pol kuna koji se odnose na promociju zdravlja i prevenciju bolesti. Znači pacijent je u središtu svega i taj prvi ciklus ćemo zaokružiti velikom investicijom koja se također tiče prevencije bolesti, a to je izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo – pojasnila je Božić.

Onkolog Željko Vojnović rekao je kako povećanje usluga putem Dnevne bolnice raste od kad smo je osnovali prije 20-ak godina.

– Prezadovoljni smo ovim prostorima koje sad imamo jer smo do sad radili u neadekvatnim, skučenim prostorima, gdje je vrlo teško bilo organizirati službu na profesionalan način. Imamo četiri sale, u svakoj sali imamo pet kreveta, dvije sale su onkološke, jedna je hematološka , a jedna je sala opće interne. Uz to imamo prijavni šalter na kojem rade administrator i glavna sestra, imamo prostor za dokumentaciju i prostor s lijekovima, te ordinaciju, gdje su odvojeno onkolog i hematolog. Imamo još jednu ordinaciju u kojoj je internistička medicina. Isto tako psiholog ima svoj prostor, a tu je i čekaonica, koja je nešto manja, ali dobrom organizacijom dolazaka ne čeka puno pacijenata istovremeno – zaključio je Vojnović.

i.belošević/sjever.hr 27.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.