Now Reading:
Na kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika u Zagorju okupilo se preko 400 ugostitelja, najboljima dodijeljene nagrade
Full Article 5 minutes read

Na kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika u Zagorju okupilo se preko 400 ugostitelja, najboljima dodijeljene nagrade

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije domaćin je ovogodišnjeg 35. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, najbrojnijeg domaćeg stručnog skupa ugostitelja i turističkih djelatnika.

Pokrovitelji Kongresa koji se od nedjelje do utorka održava u Termama Tuhelj su Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske i Krapinsko-zagorska županija, a partner Hrvatska turistička zajednica.

U panel raspravama i stručnim predavanjima sudjelovat će predstavnici državnih tijela, stručnjaci i dionici iz ugostiteljsko-turističkog sektora, a neke od tema su nedostatak kvalificirane radne snage i nužnost rada na razvoju ljudskih potencijala, novosti vezane uz zakonodavstvo i porezna rasterećenja u ugostiteljstvu te pregled trenutnog stanja u sektoru i potencijal gastronomije u stvaranju prepoznatljivog turističkog proizvoda kontinentalne Hrvatske.

Okupilo se preko 400 ugostitelja iz cijele Hrvatske, a predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratofil rekao je kako je iza nas jedna dobra i uspješna turistička sezona, a u fokusu je problem radne snage kojemu ćemo na ovom kongresu pristupiti iz niza različitih perspektiva.

–Mi jesmo top destinacija i turistička zemlja i tražimo da se porez u ugostiteljstvu smanji na 13 posto. . U ovom trenutku, obrtništvo u Hrvatskoj raste 9 posto na razini jedne godine, u Hrvatskoj je preko 111 tisuća obrtnika i preko 215 tisuća radnog stanovništva koje zapošljava obrtništvo. Obrtnici su spremni za rast gospodarstva, prevladali su sve krize, prilagodili smo se ulasku u Schengen koji je omogućio obrtništvu protok roba i dobara, prilagodili smo se uvođenju eura, te dobivamo pozitivne kritike od naših gostiju koji dolaze iz europskih destinacija – istaknuo je Kratofil.

Naglasak je na tome da su plaće u obrtništvu rasle 20 posto. Obrtnici su svjesni da ako adekvatno ne plate radnika, on će otići. Stalno zapošljavanje sezonaca i zadržavanje stalnog kadra je fokus, ne samo ugostiteljstva i turizma, nego kompletnog gospodarstva – nadovezao se predsjednik Hrvatske obrtničke komore i dodao kako je velika barijera s kojom se susreću ugostitelji, jezična barijera radnika koji dolaze s dalekih istočnih destinacija.

Predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske Franc Letica naglasio je kako je nužno vratiti našeg čovjeka u Hrvatsku i to se može samo, isključivo, podizanjem plaće.

-Da bismo podigli plaće ostavljena je mogućnost lokalnim načelnicima, lokalnoj samoupravi da određuje visinu plaće svojih djelatnika. Oporezivanje plaće treba biti minimalno, da bi plaća bila visoka. Što se tiče ugostiteljstva na kontinentu, ono je dobro jer se vratila radna snaga s mora, pa je taj bazen sada popunjen – istaknuo je Letica.

Na otvorenju je bio i ministar gospodarstva Davor Filipović te je čestitao Hrvatskoj obrtničkoj komori na 35. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika.

– Mi kao Vlada činimo sve kako bismo podržali naše obrtnike, a to smo i dokazali za vrijeme pandemije kada je preko 800 tisuća radnika dobivalo plaću od države, a i za vrijeme ove velike energetske krize nakon brutalne ruske agresije na Ukrajinu. Što se tiče obrtništva i ugostiteljstva, ono što se godinama pričalo, a to je reguliranje napojnica, to smo također riješili. Svi drugi su o tome pričali, a nitko ništa nije činio – rekao je Filipović.

Dodao je da istovremeno postoje jedinice lokalne i područne samouprave koje pokazuju jedan maćehinski odnos prema obrtnicima i ugostiteljima, no da tu svakako ne spadaju Krapinsko-zagorska županija i župan Kolar jer su, kako kaže, ovdje obrtnici zadovoljni.

Župan Kolar rekao je da, nažalost, nedostatka radnika u ugostiteljstvu ima i u Krapinsko-zagorskoj županiji, iako ne onoliko koliko u drugim krajevima Hrvatske.

– Na moru je ugostiteljstvo i turizam sezonska djelatnost, a mi se ovdje bavimo turizmom svih 365 dana u godini i naravno da zaposlenje na neodređeno vrijeme daje određenu sigurnost. S druge strane, ovdje su sve naše hotelske kuće s višedesetljetnim iskustvom i tradicijom i uglavnom je domicilno stanovništvo vezano na neki način za taj posao. Ono što je vidljivo u posljednje dvije-tri godine, je da naše najveće hotelijerske kuće ne mogu izgurati cijelu godinu bez strane radne snage – kazao je Kolar.

U drugom dijelu programa održana je panel-rasprava: „Kontinentalna Hrvatska – turistički potencijal koji nudi sadržaj 365“ na kojem su sudjelovali ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i župan Željko Kolar.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je istaknula da je riječ o vrlo važnom kongresu koji govori o puno važnih tema kao što su turistički sektori, djelatnici i napojnica.

Napojnicu smo zajedno na sektorskom sastanku po prvi puta istaknuli i sada se to pitanje riješilo. S 1. siječnja 2024. godine neoporeziva napojnica je 3360 eura. Isto tako, kroz Ministarstvo turizma i sporta mi podržavamo naše ugostitelje i po prvi puta smo ove godine omogućili, kroz konkurentnost turističkog gospodarstva vrijednost od 1,7 milijuna eura, za njihovu digitalnu i zelenu tranziciju. Ono što nam je drago i cilj nam je da cijeli turistički sektor podržava novi Zakon o turizmu i smjer hrvatskog turizma prema održivosti – rekla je Brnjac.

Dodijeljene su i nagrade i priznanja za ugostitelje, za njih 17. Kandidate za tu nagradu, predlažu Cehovi ugostitelja županija, jer oni između sebe najbolje prepoznaju tko je zaslužio takvu godišnju nagradu.

i.belošević/sjever.hr 27.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.