Now Reading:
ŽB Čakovec prva u Hrvatskoj povećava kvalitetu prehrane pacijenata. Župan Posavec: Ovo nam je važan  pilot-projekt kako bismo razmotrili mogućnosti uvođenja i u naše vrtiće i škole
Full Article 3 minutes read

ŽB Čakovec prva u Hrvatskoj povećava kvalitetu prehrane pacijenata. Župan Posavec: Ovo nam je važan  pilot-projekt kako bismo razmotrili mogućnosti uvođenja i u naše vrtiće i škole

Županijska bolnica Čakovec, prva je u Hrvatskoj, ušla u sustav certificiranja vezanog uz standard zdravih obroka (tzv. Healthy Meal Standard – HMS) s ciljem poboljšanja kvalitete prehrane pacijenata.
Standard zdravoga obroka (HMS) je međunarodni sustav upravljanja kategorijama prehrane koji osigurava ustanovama u obrazovanju, zdravstvu, socijalnim ustanovama, aviokompanijama itd. da ponude hranu za posebne prehrambene potrebe u sigurnom i pouzdanom okruženju za korisnika. Riječ je o međunarodnoj normi koja se certificira, te koja je nositelj zaštićenog jamstvenog žiga, obnovljivog svake tri godine.

U Županijskoj bolnici Čakovec projekt je uspješno započet implementacijom standarda zdravog obroka – za početak – na Odjelu ginekologije i rodilišta, o čemu je bilo riječi na predstavljanju projekta javnosti. Kojem su uz ravnatelja Županijske bolnice Čakovec Igora Šegovića i njegove suradnike, prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec te voditelji sustava Healthy Meal standarda, nutricionisti Diana Gluhak Spajić i Branimir Spajić.
Ravnatelj Šegović naglašava da je u Bolnici prisutan kontinuitet u poboljšavanju uvjeta smještaja pacijenata i rada djelatnika.

Danas smo se okupili zbog jedne lijepe novosti – uvođenja nadstandarda u prehrani na Odjel ginekologije i rodilišta. U svjetlu razvoja svijesti ljudi o zdravoj prehrani kao jednom od osnovnih preduvjeta zdravlja, pridružili smo se implementacijom ovog sustava upravljanja, odnosno certificiranja u koje smo ušli. Tijekom proteklih mjeseci imali su pozitivne odjeke među pacijenticama Odjela ginekologije i rodilišta, a prilagodba je uspješno provedena i u našoj kuhinji uz edukaciju kuhara Zorana Delića. Želja nam je ovaj standard u budućnosti proširiti na sve bolničke odjele – rekao je doktor Šegović, te dodao da se uz navedenu aktivnost trenutno snage usmjeravaju na smanjenje lista čekanja.

Nutricionistica Dijana Gluhak Spajić pojašnjava da sustav zdravog obroka, uveden na Odjel ginekologije i rodilišta čakovečke Bolnice, podrazumijeva upravljanje kategorijama prehrane, odnosno brojne korake u cilju održavanja kvalitete. Prehrana je u potpunosti u skladu s propisima Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Župan Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo što je Međimurje ponovo prvo u Hrvatskoj i to upravo novim nadstandardom u našoj bolnici.

Zdrava prehrana kao najučinkovitiji oblik prevencije mnogih bolesti u svjetlu suvremenog životnog ritma je veliki izazov. Zato nam je važan ovaj pilot-projekt Županijske bolnice Čakovec koji budno pratimo kako bismo razmotrili mogućnosti uvođenja modela i u naše vrtiće i škole. Ulažemo u infrastrukturu i dosegnuli smo izvrsne uvjete, no težimo razvijanju i drugih segmenata standarda, u ovom slučaju standarda kvalitetne prehrane u javnim ustanovama – rekao je župan, poklonivši puno povjerenje i podršku projektu, čija je implementacija započela u svibnju otkada je oko 1000 pacijentica uključeno u sustav zdravog obroka.

sjever.hr 27.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.