Now Reading:
Šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja meda je bagremov med Darka Milinkovića iz Konjščine, koji je titulu najboljeg osvojio i na Međunarodnom natjecanju u Sloveniji
Full Article 4 minutes read

Šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja meda je bagremov med Darka Milinkovića iz Konjščine, koji je titulu najboljeg osvojio i na Međunarodnom natjecanju u Sloveniji

U Srednjoj školi Krapina održano je 21. ocjenjivanje i izložba meda Krapinsko-zagorske županije. Ocjenjivanje meda se provodi u dvije odvojene kategorije: med proizveden s pašnog područja unutar teritorija Krapinsko-zagorske županije te med proizveden s pašnog područja izvan teritorija Krapinsko-zagorske županije.

Ovogodišnji šampion i pobjednik ocjenjivanja meda je Darko Milinković iz Konjščine, za bagremov med za koji je osvojio 20 bodova. Drugo mjesto pripalo je OPG-u Mirna pčela, Josipa Kroga iz Petrovskog, dok je treće mjesto osvojio je Ivan Curiš iz Konjščine.

Šampion Darko Milinković bavi se pčelarstvom 36 godina i proizvodi tonu do tonu i pol meda godišnje i to je veliki posao za cijelu obitelj koja ima udio u cijelom procesu proizvodnje, od rada u pčelinjaku, do tehničkih priprema u zimskom periodu.

– Ove godine sam predao med na Međunarodno ocjenjivanje u Sloveniji i tamo je moj bagremov med dobio najviše bodova, zbog čega sam iznimno sretan jer je i tamo velika konkurencija, a nerado nagrađuju nekoga iz tuđine, no postao sam šampion cijelog ocjenjivanja. Dao sam ove godine med i na Međužupanijsko ocjenjivanje u Slavonskom Brodu i tamo sam također šampion u grupi bagrem – istaknuo je Milinković i dodao kako je poznato da je zagorski med bilo kojeg pčelara kvalitetan, te da su između naših medova samo nijanse.

Na ocjenjivanju je bio i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet koji je napomenuo kako je Hrvatska puna kvalitetnog, vrhunskog meda i upravo ova manifestacija u Krapini je borba da kupcima pokažu, da proizvode vrhunske i zdrave proizvode i apeliraju na njih da se okrenu domaćim proizvođačima.

– Europska unija je objavila podatak da su 44 posto meda na europskom tržištu patvorine ili sumnjivog porijekla, što je alarm i za nas proizvođače, ali i za potrošače, da se okrenu prema onome što pčelari Krapinsko-zagorske županije proizvode vrhunski, a to je najbolji bagremov med u Hrvatskoj, u Sloveniji, pa možemo čak reći i u svijetu – naglasio je Kocet.

Župan Željko Kolar je kazao kako se još jednom potvrdilo da je kvaliteta meda u Krapinsko-zagorskoj županiji vrlo, vrlo visoka i bagrem med je najbolji u Republici Hrvatskoj.

– Dovoljno govori podatak da od 81uzorka imamo 40 zlata. Ono što bi jedino htio poželjeti, svima da su normalni vremenski uvjeti, to bi značilo da ćemo sljedeće godine na izložbi imati po 130,140 uzoraka, kao što je to bilo kad su bile normalne godine. Klimatske promjene očigledno rade svoje, ima različitih vremenskih nepogoda, ali se nadam da će se to na neki način malo primiriti. Još bih htio naglasiti da će Krapinsko-zagorska županija podmiriti 75 posto ukupnih troškova, za svakog pčelara koji želi certificirati proizvod na nacionalnoj razini – rekao je Kolar i pozvao sve da koriste nacionalnu staklenku koju sufinancira Krapinsko-zagorska županija.

Na ocjenjivanju meda i dodijeli nagrada najboljima bila je načelnica Konjščine Anita Krok, iz čije općine dolazi ukupni pobjednik.

– Znate da ja uvijek pratim konjščinske udruge jer su one uvijek među prvima i nagrađivane. Od 14 zlata, 7 je otišlo u općinu Konjščinu. Čestitam svim medarima iz Udruge Nektar, posebno onima iz Konjščine. Posebno čestitam Darku Milinkoviću na osvojenom prvom mjestu. Mi kao Općina pomažemo i sufinanciramo rad Udruge Nektar i moj prijedlog je da u sljedećem proračunu sufinanciramo i nacionalnu staklenku – zaključila je Krok.

Domaćin izložbe bila je Udruga pčelara Krapina, koja ove godine slavi 40 godina postojanja, stoga im je župan Željko Kolar uručio posebnu zahvalnicu, koju je primio predsjednik Udruge Siniša Jurinjak.

Uz ovu veliku obljetnicu dodijeljena je donacija meda onim vrtićima koji su s područja Udruge pčelara Krapina. Tako je med dodijeljen DV Gustav Krklec Krapina, DV Mali Kaj, DV Sunčica iz Krapine, DV Škrinjica iz Radoboja i DV Đurmanec.

Organizatori ovog događanja su Krapinsko-zagorska županija i Savez pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije. 

i.belošević/sjever.hr 25.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.