Now Reading:
PROVJERILI SMO Najviše cijene gradskih vrtića plaćaju roditelji u Zagorju, dok u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji najlošije prolaze roditelji jasličara
Full Article 7 minutes read

PROVJERILI SMO Najviše cijene gradskih vrtića plaćaju roditelji u Zagorju, dok u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji najlošije prolaze roditelji jasličara

Središnji državni ured za demografiju već petu godinu zaredom prikuplja podatke o demografskim mjerama jedinica lokalne i regionalne samouprave.

S obzirom da financiranje rada dječjih vrtića predstavlja značajni problem za gradske proračune, Vlada je nedavno donijela odluku o novom modelu osiguranja fiskalne održivosti vrtića, prema kojem će gradovi i općine dobiti sredstava kojima će im se rasteretiti proračuni.

Stoga smo provjerili kakvo je stanje s cijenama gradskih vrtića na sjeveru Hrvatske, odnosno u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Radi se o cijenama za prošlu pedagošku godinu, odnosno 2022./2023. godinu i to cijeni koju plaćaju roditelji u dječjim vrtićima čiji osnivači su gradovi, a podatke je Središnji ured za demografiju prikupljao od siječnja do kraja svibnja ove godine.

Varaždinska županija

Što se tiče gradova na području Varaždinske županije, najmanju cijenu za prvo dijete roditelji plaćaju u Lepoglavi, odnosno tamo roditelji vrtić plaćaju ovisno o materijalnim mogućnostima. Recimo, ako prihod po članu domaćinstva u prethodnom tromjesečju iznosi do 1650 kuna, onda participacija roditelja iznosi 428 kuna, odnosno 56,84 eura. Najviša cijena koju roditelji plaćaju je 86,32 eura. Na taj se način izračunava i cijena drugog djeteta, dok treće i svako sljedeće dijete vrtić pohađa besplatno.

Što se tiče Ivanca, tamo je cijena vrtića za prvo dijete 67 eura, dok je cijena za drugo dijete umanjena i ona iznosi 34 eura. Treće dijete i svako sljedeće vrtić pohađa besplatno. Roditelji u Ludbregu za prvo dijete plaćaju 79 eura, odnosno 92 eura za dijete u jaslicama. Za drugo dijete cijena je 71 eura, odnosno 82 eura ako se radi o jaslicama, dok je za treće dijete cijena 63 eura, odnosno 73 ako je riječ o jaslicama.

U Varaždinskim Toplicama cijena za prvo dijete iznosi 99 eura, za drugo dijete 79 eura, dok je za treće dijete vrtić besplatan. U Novom Marofu cijena za prvo dijete nešto je veća i ona iznosi 106 eura, dok je drugo dijete ona 84 eura, za treće 53 eura. Grad inače sufinancira i predškolski odgoj za djecu koja polaze privatne vrtiće, a imaju prebivalište na području grada.

Jedan od gradova koji godinama nije dizao cijene vrtića bio je Varaždin, no to se promijenilo ovom pedagoškom godinom, pa tako od ove godine roditelji za prvo dijete plaćaju 127 eura, za drugo 82 eura, a za treće ili više sada je cijena 52 eura. Grad inače sufinancira i upise u privatne vrtiće, ne samo gradske.

Skoro svi gradovi kao najveće izazove navode upravo prekapacitiranost vrtića, odnosno preveliki broj djece u vrtićima, a sukladno tome i nedostatak prostornih kapaciteta, no mnogi gradovi doskočili su tom problemu.

Tako se u Ivancu trenutno nadograđuje vrtić, u Varaždinskim Toplicama je u tijeku projektiranje vrtića koji će se nalaziti u novom smart kvartu, dok se u Varaždinu projektira novi vrtić koji će se nalaziti u Hraščici. Novi vrtić dobiti će i Ludbreg, dok će se u Novom Marofu dograditi i rekonstruirati postojeći vrtić. Lepoglava je svoj problem nedostatka prostora riješila prije nekoliko godina izgradnjom dvaju vrtića – jednog u Lepoglavi i jednog u Višnjici.

Međimurska županija

U gradovima Međimurske županije cijene vrtića ne odstupaju previše od grada do grada. U Čakovcu cijena za prvo dijete iznosi 93 eura, odnosno 119 eura za jaslice. Za drugo dijete cijena je 67 eura, odnosno 79 ako se radi o jaslicama, dok za treće dijete ona iznosi 53 eura.

U Murskom Središću cijena vrtića za prvo dijete iznosi 90 eura, odnosno 112 za jaslice. Za drugo dijete plaća se 67 eura, odnosno 84 eura za jaslice, dok je vrtić za treće ili više djece besplatan.

U Prelogu roditelji za prvo dijete plaćaju 86 eura, odnosno 119 za jaslice. Isto takvu cijenu plaćaju i za drugo dijete, dok je za treće ili više djece vrtić besplatan. Kako ističu iz grada, u vrtićima ima dovoljno mjesta za djecu s gradskog područja, no ipak 10 posto djece od broja djece na listi čekanja se ne upiše. Zbog toga je grad dodjeljivao 86 eura roditeljima čija djeca nisu ostvarila pravo na upis u vrtić.

Nedostatak prostornih kapaciteta problem je i međimurskih gradova, no i tamo se radi na rješavanju tog problema. Mursko Središće novi je vrtić dobilo 2019. godine, čime su u jednoj mjeri riješili nedostatak prostora. U Prelogu traju radovi na dogradnji vrtića, dok se u Čakovcu priprema dogradnja dvaju vrtića te izgradnja jednog novog na čakovečkom Jugu.

Krapinsko-zagorska županija

U Krapinsko-zagorskoj županiji roditelji za prvo dijete ispod 100 eura plaćaju samo u gradovima Zlataru i Zaboku, no pohvalna je činjenica da je u svim gradovima za treće i svako sljedeće dijete pohađanje vrtića besplatno.

U Zlataru roditelji za prvo dijete plaćaju 90 eura, odnosno 43 eura za drugo dijete dok je za treće i svako sljedeće besplatno. Nešto veće cijene imaju vrtići na području Zaboka, gdje je cijena za prvo dijete 97 eura, za drugo dijete ona iznosi 77 eura, dok ja za treće ili svako sljedeće dijete pohađanje vrtića besplatno.

U Oroslavju roditelji za prvo dijete plaćaju 106 eura, odnosno 53 eura za drugo dijete, a u Klanjcu cijena za prvo dijete iznosi 119 eura te 96 za drugo. U Pregradi cijena za prvo dijete iznosi 119 eura, odnosno 59 za drugo dijete.

Što se tiče Donje Stubice, cijena vrtića za prvo dijete tamo iznosi 133 eura, dok je za drugo dijete 106 eura. Cijena vrtića u Krapini iznosi 135 eura, dok je za treće ili svako sljedeće polazak besplatan.

Kao i u ostalim županijama, i u gradovima Krapinsko-zagorske županije nedostaje prostornih kapaciteta. Tako se kreće u izgradnju novog dječjeg vrtića u Zlataru, koji će se graditi u partnerstvu s Općinom Mače. Novi vrtić dobiti će i Grad Zabok, Krapina i Pregrada, dok u rekonstrukciju i dogradnju vrtića kreću u Oroslavju.

Najlošije prolaze roditelji jasličara

Potreba za upise u dječje vrtiće je velika, stoga ne čudi činjenica da skoro svi gradovi, ukoliko već nisu u posljednjih nekoliko godina, idu ili u gradnju novih dječjih vrtića, ili pak dogradnju i rekonstrukciju postojećih vrtića. Većini gradova na financiranje rada dječjih vrtića odlazi iz proračuna odlazi između 20 i 30 posto proračuna, dok nekima i više od 30 posto. Stoga je s odobrenjem primljena vijest da će im Vlada u tome dijelu pomoći, kako bi rasteretili svoje proračune. Vrijeme će pokazati na što će gradovi, ali i općine, ta sredstva namijeniti – bilo za dizanje standarda, smanjenje participacije roditelja ili možda za zapošljavanje novih djelatnika s obzirom da je to jedan od izazova s kojim se suočava velika većina gradova.

Uspoređujući cijene, dječje vrtiće najskuplje plaćaju roditelji u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je prosječna cijena vrtića za prvo dijete malo više od 113 eura. No, vrijedno je spomenuti, da je u svim zagorskim gradovima dječji vrtić za treće dijete ili više, besplatan.

Slijedi Međimurska županija, gdje je prosječna cijena za prvo dijete 89 eura, dok je u Varaždinskoj županiji 87,5 eura. No, za razliku od gradova u Krapinsko-zagorskoj županiji, u gradovima Varaždinske i Međimurska županije, bitno se razlikuju cijene kod djece koja se upisuju u jaslice.

Pa tako prosječna cijena gradskih jaslica cijena gradskih jaslica u Varaždinskoj županiji iznosi 92 eura, dok u Međimurskoj županiji čak 113 eura.

n.p.bajz/sjever.hr

25.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.