Now Reading:
GOSPODARSKI FORUM GRADA PRELOGA: Snažno gospodarstvo Preloga raste i dalje!!!
Full Article 5 minutes read

GOSPODARSKI FORUM GRADA PRELOGA: Snažno gospodarstvo Preloga raste i dalje!!!

Gospodarski forum Grada Preloga, tradicionalni susret gospodarstvenika sa šireg područja Preloga, u petak je ponovno okupio brojne gospodarstvenike iz Preloga, kao i iz općine Donja Dubrava, Goričan, Mala Subotica i Podturen, ali i šire.

Grad Prelog se razvija i živi od svojeg gospodarstva, poduzetništva, ali i od natječaja fondova EU te naših ministarstava. Okupljenima je dobrodošlicu poželio preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek te je istaknuo kako je Gospodarski forum Grada Preloga, uz Dan grada, iznimno značajan datum za njih u godini.

-Ovo je jedan praznik gospodarstva. Važno je da se oni vide, druže, izmijene iskustva, i dobra i loša te da opet zajedno nastavimo dalje raditi, živjeti u našem gradu, u Međimurskoj županiji i u Lijepoj našoj. Sigurno će naši gospodarstvenici čuti nešto novo, što će im pomoći u daljnjem radu njihovih tvrtki – smatra Kolarek koji je dodao kako su se okupili gospodarstvenici i iz šireg preloškog područja, ali i iz Međimurske županije, kao i Varaždinske županije.

-Kada smo neki dan analizirali brojke gospodarstva Grada Preloga, došli smo do podataka koji su impresivni: na području grada Preloga imamo 319 tvrtki, s ukupno 4000 zaposlenih, 123 obrta s oko 300 zaposlenih, 425 OPG-ova od toga 200 OPG-ova u sustavu PDV-a i poreza na dohodak. Kada to sve skupa zbrojimo dolazimo do brojke blizu 5000 radnih mjesta, a Grad Prelog ima 7500 stanovnika. To su brojke koje treba cijeniti i poštivati – rekao je Kolarek. Istaknuo je i kako se preloško gospodarstvo i dalje gradi pa je naveo nekoliko investicija koje slijede.

Vjerujem da će se novim investicijama, mjerama Vlade i drugim situacijama koje se u svijetu moraju dogoditi, gospodarstvo još više stabilizirati. Naša uloga u svemu tome – Pučko otvoreno učilište koji se prilagođavaju potrebi radne snage Grada Preloga. Uz to, Poduzetnička akademija – moramo omogućiti da se poduzetnički duh još bolje razvije. I treća stvar, nismo dirali poreznu politiku Grada, porez na dohodak ostaje isti. Na taj način opterećujemo gospodarstvo, dajemo priliku gospodarstvu da veću plaću radnicima – zaključio je Kolarek.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec napomenuo je kako Međimurska županija rado podupire ovakve susrete, s obzirom na to da žele raditi u interesu svih građana.

-Uvjeren sam da Forum donosi puno dobroga vezanog za poduzetništvo, a svi znamo da je Međimurje orijentirano prema poduzetništvu i gospodarstvu. Dovoljno je spomenuti da smo jedni od rijetkih koji imaju gotovo dvostruko veći izvoz od uvoza – ponosno je istaknuo Grivec.

Dodao je kako ovakvi susreti doprinose razmjeni iskustava.

-Neposredni susreti sasvim sigurno doprinose dodanoj vrijednosti što je na zadovoljstvo svih dijelova gospodarstva, a gospodarstvo je temelj svakog razvoja – završio je Grivec.

Tematika ovogodišnjeg Gospodarskog foruma bila je vezana i uz radnu snagu, pa je gost Foruma Ante Lončar, ravnatelj HZZ-a. rekao kako u samom gradu Prelogu postoji oko 1100 nezaposlenih osoba.

-Možemo reći da je gospodarstvo u Prelogu vrlo dinamično. Imaju vrlo uspješne gospodarstvenike koji zapošljavaju veliki broj ljudi i s takvom malom nezaposlenošću možemo biti zadovoljni – smatra Lončar koji je dodao kako je zadatak HZZ-a pomoći aktivaciji domaće radne snage, ali isto tako i uvoz radne snage te na taj način osigurat dovoljan broj adekvatne radne snage gospodarstvenicima.

Željko Horvat, predsjednik Uprave kompanije Tehnix, istaknuo je kako ovaj Forum tvrka podržava već nekoliko godina, što zapravo govori i dokazuje koliko su uspješni.

-Ispred kompanije Tehnix mogu reći da su brojke za prvih 9. mjeseci jako dobre, imamo planove i za iduću godinu. Možemo reći da nemamo problema.

Osvrnuo se Horvat i na izvozno tržište na koje je fokusirano međimursko gospodarstvo i na potencijalne probleme koji su uzrokovani krizama i inflacijom.

-U ovakvom okruženju gdje je radna snaga motivirana te uz to mi koji smo se usko specijalizirali, u ovom trenutku bilježimo rast narudžbi i ugovora na stranom, zapadnom tržištu.

Prije svečanog dijela Foruma dodajmo da su se održale i tri radionice relevantnih tema za današnje gospodarstvo.

m.djak/sjever.hr 25.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.