Now Reading:
Kolona sjećanja za žrtve Domovinskog rata: Obilježava se 32. obljetnica vukovarske tragedije
Full Article 2 minutes read

Kolona sjećanja za žrtve Domovinskog rata: Obilježava se 32. obljetnica vukovarske tragedije

Pod geslom “Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu” u Vukovaru se obilježava 32. godišnjica vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu tijekom kojega je u tome istočnoslavonskom gradu ubijeno 2717 hrvatskih branitelja i civila, a 374 ih se još vodi nestalima, piše Dnevnik.hr

Vukovar se prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenog slomljena je obrana grada kojeg je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom Vukovaru.

Još od početka tjedna u Vukovar pristižu brojni domoljubi, ponajviše privatnim automobila i autobusima, a velik je i broj motorista. U Vukovar su pristigli građani iz svih krajeva Hrvatske.

Zajedno sa ostalim sudionicima obilježavanja, svi će oni predvođeni hrvatskim braniteljima Vukovara i obiteljima poginulih, nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja proći u Koloni sjećanja 5,5 kilometara dugi put od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i upalit svijeće. Očekuju se i najviši predstavnici državnih vlasti predvođeni predsjednicima Republike, Sabora i Vlade, koji će na Memorijalnom groblju položiti vijence i zapaliti svijeće.

U spomen na 18. studenoga 1991., Hrvatski je sabor 1999. donio Odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode.

foto: arhiva
sjever.hr/dnevnik.hr
18.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.