Now Reading:
U Varaždinu odali počast žrtvi grada heroja – Vukovaru
Full Article 2 minutes read

U Varaždinu odali počast žrtvi grada heroja – Vukovaru

Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u petak su na Korzu u Varaždinu zapaljeni lampioni ispred Gradske vijećnice i ispisano je ime grada heroja –  grada Vukovara.

Uz brojne građane i osnovnoškolce, na središnjem trgu okupili su se županijski i gradski dužnosnici, kao i predstavnici policije i braniteljskih udruga.

Zamjenica varaždinskog župana, Silvija Zagorec, tom je prilikom istaknula kako su se na trgu okupili već tradicionalno kako bi odali počast svim poginulim, preminulim i nestalim braniteljima.

– Ujedno se prisjećamo i policajaca iz Varaždinske županije koji su hrabro stali u obranu grada Vukovara. Iako su prošle 32 godine, dan uoči pada Vukovara, emocije nisu nimalo manje, ali vjerujemo da se takav zločin i takvo zlo nikada neće dogoditi i ponoviti – rekla je Zagorec te istaknula kako je Vukovar simbol cijele Hrvatske, junaštva, hrabrosti i zajedništva koje je bilo potrebno za stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

– Žrtve koje su se dogodile, nikada ne smijemo zaboraviti jer one su utkane u temelje Republike Hrvatske- rekla je Zagorec.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj rekao je kako je Varaždin grad koji je u obranu Vukovara uložio svoju krv, zbog čega se s posebnim pijetetom sjećaju 21 poginulog te četiri nestala pripadnika pu varaždinske.

– Zadovoljan sam što je konačno nakon 32 godine priznat poseban status svima njima koji su sudjelovali u obrani Vukovara jer Varaždin je zaista dao veliku žrtvu u obrani Vukovara. Ono što je najbitnije je da večeras svi osjećamo pijetet, ne samo prema Varaždincima koji su tamo poginuli ili nestali, nego prema svima ljudima koji su branili Vukovar, odnosno branili Hrvatsku isključivo i jedino zbog njihove hrabrosti danas imamo Republiku Hrvatsku – rekao je gradonačelnik.

Počast je odao i jedan od branitelja Vukovara, Dragutin Špac, koji je rekao kako su sjećanja na Vukovar osjećaj ponosa, ali i jedan veliki osjećaj tuge na sva zbivanja koja su iza nas.

– Vrijeme nosi svoje, imali smo velike žrtve. Ali ponos je taj što smo bili u pravo vrijeme na pravom mjestu u stvaranju hrvatske države – rekao je Špac.

n.p.bajz/sjever.hr

17.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.