Now Reading:
Središnje županijsko obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje: „Moramo dalje živjeti i što smo u ratu prošli nositi u sebi“
Full Article 3 minutes read

Središnje županijsko obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje: „Moramo dalje živjeti i što smo u ratu prošli nositi u sebi“

U petak je kraj spomen-obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu u Krapinsko-zagorskoj županiji u Perivoju Janka Draškovića u Krapini održano središnje županijsko obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Počast svim žrtvama Domovinskog rata i žrtvi Vukovara i Škabrnje dali su krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, branitelji, braniteljske udruge, obitelji poginulih, gradonačelnici i načelnici te mnogi drugi.

Član 1. Gardijske brigade „Tigrovi“ Žarko Fruk branio je Vukovar, a ovom prilikom je rekao da je ovo najmanje što možemo učiniti i prisjetiti se svih poginulih i mučki ubijenih na Ovčari, od branitelja, djece, trudnica.

Nas 19 „Tigrova“ je ušlo u Vukovar, među posljednjima, 1. listopada u ranim jutarnjim satima. Dečki su izašli na smjenu, a mi smo ostali unutra i onda su zatvorili kukuruzni put i od onda nitko nije mogao ući, ni izaći iz Vukovara. Na današnji dan, 17. studenog, ujutro smo shvatili da je kraj i preko radio veze smo čuli druge glasove, osim zapovjednika i to je bio proboj – istaknuo je Fruk.

Dodao je kako su dvojica njihovih iz „Tigrova“ ubijena na Ovčari, jednoga su pokopali 1998., a drugi nije još uvijek pronađen. Svi su ostali bili ranjeni, netko lakše, netko teže.

Moramo dalje živjeti i što smo prošli nositi u sebi i prenositi mlađim generacijama što se u ratu dogodilo. Imali smo i u srednjoj školi predavanja o stradanjima u Vukovaru i moram pohvaliti djecu jer su to jako pažljivo slušali – naglasio je branitelj Fruk.

Župan Željko Kolar kazao je kako svake godine prije vjerojatno najtužnijeg datuma u Domovinskom ratu, pada herojskog grada Vukovara i užasnog zločina u Škabrnji, mi ovdje u Zagorju u tišini i pijetetu odajemo počast žrtvama Domovinskog rata i žrtvama Vukovara i Škabrnje i tako se još jedanput sjećamo svih onih koji su dali svoj život sa samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

-Ja ove godine idem u Škabrnju i tu odluku sam donio već prije mjesec i pol dana, prije nego su počele ove prepirke oko dva plakata i različitih načina i gledanja na obilježavanje Dana pada Vukovara i nadam se da će sutra proći sve u redu i dostojanstvu jer nitko, kako god se zvao i na kojoj god funkciji bio, nije veći od Vukovara i tog dana. Nadam se zbog svih onih koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu, zbog svih žrtava Vukovara i Škabrnje i svih ostalih mjesta u Slavoniji, Dalmaciji, Lici, da se sutra neće ništa dogoditi i da ćemo biti svi jedna kolona i da će sve proći dostojanstveno – pojasnio je župan i rekao kako svakih  nekoliko godina ode u Škabrnju, jer se treba pokloniti i žrtvama Škabrnje.

 -Ono što je nama važno je da braniteljske udruge s područja Krapinsko-zagorske županije, naše sugrađanke i sugrađani i individualno posjete svake godine i Vukovar i Škabrnju i tako daju pijetet žrtvama – zaključio je Kolar.

Također, istoga dana u svakom gradu i općini na području županije u večernjim će satima biti zapaljeno po 32 vukovarska lampiona, koji simboliziraju 32. obljetnicu pada Grada Heroja. Riječ je o običaju kojeg je Krapinsko – zagorska županija počela prakticirati među prvima i kojeg provodi svake godine dan uoči 18. studenog.

i.belošević/sjever.hr 17.11.2023.

 

Input your search keywords and press Enter.