Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija dodijelila rekordan broj učeničkih stipendija, njih čak 194 – Župan Kolar: Iznose stipendija ćemo i povećati
Full Article 4 minutes read

Krapinsko-zagorska županija dodijelila rekordan broj učeničkih stipendija, njih čak 194 – Župan Kolar: Iznose stipendija ćemo i povećati

Tradicionalno, Krapinsko-zagorska županija i ove je godine dodijelila učeničke stipendije, njih ukupno 194, a učenicima su stipendije dodijeljene na svečanosti održanoj u sportskoj dvorani u Zaboku.

Prema riječima župana Željka Kolara, za Županiju je ovo jedan od najvažnijih dana u godini jer upravo dodjelom stipendija pokazuju da je obrazovanje najvažnije.

-Smatramo da bez obrazovanih mladih ljudi ne možemo pratiti korak s razvijenim zemljama. Ovo danas je bila prekrasna slika u kojoj smo podijelili stipendije koje imaju učenici kroz deficitarna zanimanja iz prošlih godina, a koje će primati i ove godine. Kad zbrojimo studentske stipendije koje ćemo dodijeliti i ove za deficitarna zanimanja iz prošlih godina, mi ćemo za ovu školsku godinu u Krapinsko-zagorskoj županiji dodijeliti oko 550 stipendija u vrijednosti od oko 400 tisuća eura. Mislim da je to snažna poruka mladim ljudima da nam je stalo do njih i da je ovo jedna konkretna pomoć roditeljima u školovanju njihove djece, ako uzmemo u obzir da je školski prijevoz besplatan – naglasio je Kolar.

Župan je najavio da će se u narednom periodu povećati iznos stipendija.

-Ove stipendije koje su sada, a imamo za studente i deficitarna zanimanja 900 kuna, ostale stipendije 800, dignut ćemo za vrijednost 13 eura ili 100 kuna i isto tako ćemo podignuti od polugodišta stipendije za učenike. Svjedoci smo toga da su strašno porasli troškovi, sve je poskupjelo i imamo i ove godine visoku inflaciju. Nećemo povećavati broj stipendija jer ovakav broj stipendija ne daje ni jedna županija u Hrvatskoj, bez obzira što su neke i triput veće od naše, ali ćemo sada povisiti ukupan iznos za pojedinačne stipendije – zaključio je župan Kolar.

Na svečanosti je bila i županova zamjenica Jasna Petek.

-Krapinsko-zagorska županija tradicionalno u listopadu i studenome dodjeljuje učeničke i studentske stipendije i u našem proračunu imamo nešto manje od 350 tisuća eura za stipendije. S veseljem mogu konstatirati da ove godine imamo nikad veći broj učeničkih stipendija, njih čak 383 – 189 od prošlih godina i 194 od ove godine – izjavila je zamjenica Petek.

Dodala je da se lista deficitarnih zanimanja svake godine definira na prijedlog partnerstva za tržište rada, a čine ga Obrtnička i Gospodarska komora, srednje škole, Županija i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Ravnateljica gimnazije Antun Gustav Matoš iz Zaboka, Bibijana Šlogar, zadovoljna je činjenicom da je upravo iz te škole najveći broj nadarenih učenika koji su ostvarili pravo na stipendiju u toj kategoriji. Osim toga, raduje ju činjenica da i druge škole na raznim područjima imaju veliki broj nadarenih učenika. Među stipendiranim učenicima veliki je broj onih koji pohađaju obrtnička zanimanja.

-To je iznimno važno i drago mi je što Krapinsko-zagorska županija vodi brigu i potiče te nagrađuje one koji su izvrsni i koji uspijevaju te žele raditi u deficitarnim zanimanjima koja su nam od iznimne važnosti za razvoj zajednice – kazala je Šlogar dodajući da gimnazija ima veliki broj bivših učenika koji su kasnije ostvarili značajne karijere. No, dodala je da su u fokusu današnje svečanosti stipendisti za koje će se tek čuti i gdje će zasigurno netko od njih biti na ponos zabočkoj gimnaziji.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Nenad Kučiš izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je dodijeljeno mnogo stipendija i za obrtnička zanimanja.

-Županija kao i prošle i svih prethodnih godina daje stipendije svim učenicima koji su upisali obrtnička zanimanja. To je doista hvalevrijedno i moram reći da se vidi da je prepoznato da obrtništvo ima budućnost. Djeca i roditelji shvatili su da je to nešto dobro, kvalitetno i da mogu računati na to da će imati sigurnu i stabilnu budućnost u tim poslovima – kazao je Kučiš.

Jedna od srednjih škola u kojima se učenici mogu školovati za obrtnička zanimanja je Srednja škola Konjščina.

-U našoj se školi učenici mogu školovati za automehaničara, autoelektričara, vodoinstalatera, strojobravara, vozača motornih vozila i elektroinstalatera. Imamo i dva četverogodišnja zanimanja, a to su tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom i komercijalist, međutim deficitarna su zanimanja obrtnička, a vrlo je traženo zanimanje vozač – izjavila je ravnateljica Milojka Rataić.

a.kučić/sjever.hr
11.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.