Now Reading:
Znatno porasli vodostaji Mure, Drave i Save, iz Hrvatskih voda poručili da nema prijetnje
Full Article 2 minutes read

Znatno porasli vodostaji Mure, Drave i Save, iz Hrvatskih voda poručili da nema prijetnje

Nakon obilnih kiša posljednjih dana, znatno su porasli vodostaji Mure, Drave i Save, piše tportal.hr.

Drava se na nekoliko mjesta izlila iz korita, no zasada nema potrebe za intervencijama. U Međimurju su najoprezniji u Pušćinama gdje su postavljene boks barijere.

Kako su izvijestile Hrvatske vode, sa subote na nedjelju očekuje se još jedan val obilnijih kišnih oborina, ali bez prijetnji za sustav obrane od poplava.

– Međimurje kao kraj između dviju rijeka Drave i Mure naravno podrazumijeva da se prate prognoze i situacija koja je u Austriji i Sloveniji. To onda ide i kroz naše područje. On je u ovom trenutku na nekih 1700 kubnih metara, ali Drava je na tom prostoru regulirana rijeka s obzirom na dvije hidrocentrale pa su se one zbog opasnosti ispraznile gotovo za jedan metar – rekao je međimurski župan Matija Posavec za RTL., a prenosi tportal.

Sljedeća dva dana očekuju se nove kiše i u Sloveniji i Austriji, no prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i prognozama ipak se ne očekuju toliko ekstremne oborine, te se dotoci rijeke Save iz Slovenije tijekom nedjelje očekuju na razini od 2200 do 2300 metara kubnih u sekundi, a dotok rijeke Kupe u Karlovcu na razini 800. To znači visoke vodostaje i Save i Kupe, ali još uvijek ne ekstremne niti previsoke za postojeći sustav obrane od poplava, istaknuli su iz Hrvatskih voda, piše tportal.

foto – ilustracija

sjever.hr/tportal.hr

04.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.