Now Reading:
Završena izgradnja kompostane na odlagalištu otpada Doline, vrijedna gotovo 2 milijuna eura
Full Article 2 minutes read

Završena izgradnja kompostane na odlagalištu otpada Doline, vrijedna gotovo 2 milijuna eura

Završen je projekt izgradnje kompostane na odlagalištu otpada Doline u gradu Bjelovaru. Projekt je vrijedan 1,9 milijuna eura ili 14.671.048 kuna, a sufinanciran je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Udio sufinanciranja je 50%, rečeno je na završnoj konferenciji projekta.

Na konferenciji su sudjelovali, uz ostale, i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mirko Budiša.  

Cilj provedbe projekta „Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno-sakupljenog biootpada Grada Bjelovara“ je unaprjeđenje sustava gospodarenja biootpadom na području grada Bjelovara, ali i osam okolnih općina – Kapela, Nova Rača, Rovišće, Severin, Šandrovac, Velika Pisanica, Veliko Trojstvo i Zrinski Topolovac.

Bjelovar je izgradnjom tog postrojenja, ali i sortirnice, dobio jedan od najsuvremenijih oblika gospodarenja otpadom u državi. Na Dolinama će se tako sortirati sve frakcije otpada, a namjera je u sljedećih nekoliko godina postići sve zakonske standarde.

U miješanom komunalnom otpadu ima 35 do 40 posto biokomponenti, koje će ubuduće završiti u kompostani. Prošle godine u Dolinama je odloženo 11.414 tona otpada, a godinu prije 12.180 tona. Također, u 2022. godini prikupljeno je 1.848 tona materijala za recikliranje, poput plastike, papira, guma, drveta, dok je taj broj u 2021. bio za 86 tona manji.

sjever.hr 02.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.