Now Reading:
Krapinčanka Dea Presečki zasjala u novoj predstavi varaždinskog HNK: Ova će predstava „buknuti” u Hrvatskoj, to je najkompleksniji komad koji sam ikad radila
Full Article 3 minutes read

Krapinčanka Dea Presečki zasjala u novoj predstavi varaždinskog HNK: Ova će predstava „buknuti” u Hrvatskoj, to je najkompleksniji komad koji sam ikad radila

Krapinčanka Dea Presečki, članica ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, postaje sve poznatije ime na kulturnoj sceni u Hrvatskoj.

Ova mlada, a već višestruko nagrađivana glumica rođena je u Zagrebu 1997. godine. Na Akademiji dramskih umjetnosti diplomirala je 2021. godine, a u kazalištu je debitirala na četvrtoj godini Akademije i to na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Članica ansambla HNK u Varaždinu postala je 2022. godine, a i prije toga je glumila u Varaždinu u uspješnoj predstavi „Matijaš grabancijaš dijak” za koju je i dobila Nagradu hrvatskog glumišta 2021. godine, ali i još nekoliko nagrada. Za ulogu u istoj predstavi osvojila je i nagradu na 10. Bobijevim danima za najbolju mladu glumcu do 28 godina, nagradu žirija čitatelja Slobodne Dalmacije za najbolje glumačko ostvarenje na 32. Marulićevim danima te nagradu “Nada Subotić” za najbolju mladu glumicu do 28 godina na 29. Festivalu glumca u Vinkovcima.

Osim toga, Dea sinkronizira animirane filmove, vodi glumačke radionice za djecu i mlade te radi kao asistentica na katedri scenskog pokreta na ADU u Zagrebu.

Sjajnu ulogu Dea je ostvarila u najnovijoj predstavi varaždinskog HNK „Slučaj vlastite pogibelji” rađenoj prema romanu Kristiana Novaka i u režiji Ivana Plazibata. Riječ je o slojevitoj i napetoj priči u kojoj se protagonisti slamaju pred vlastitim dilemama i društvenim okolnostima, predstava traje puna tri sata, a mladoj je Krapinčanki povjerena uloga Profe (profesorice).

-Profa je, zapravo, moderni pandan Antigoni. Pred učenicima izrazi svoje mišljenje o svemu što se izdogađalo i time izazove jako puno negativnih posljedica, što zakonskih, što socijalnih. Mic po cim se, kao domino, njezin život u nekom pogledu raspada, a u drugom pogledu raste zbog nje kao osobe koja stoji iza svojih uvjerenja – objasnila je Dea.

-Osim što ima nevjerojatno puno teksta za naučiti, bilo mi je ispočetka teško povezati se s ulogom s kojom trebam podržavati stavove s kojima ja kao privatno nisam odmah kliknula, no nakon razgovora s redateljem u smislu percepcije cijele predstave i toga što točno postavljano, nekako sam našla ključ gdje sam sa svojim dragim ansamblom i ansamblom HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke došla do neke razine i svjesnosti da postavljamo predstavu koja će, vjerujem, „buknuti” u Hrvatskoj i koja će imati jako dobar budući život u kazalištu – kazala je Dea.

Istaknula je i kako joj je ovo najkompleksniji komad koji je ikad u životu radila i sigurna je da se dio njezinih kolega slaže s njom.

-Radimo u formatu predstave i filma i mislim da je to super za ovo podneblje jer smo topografski u epicentru same radnje koja se događa u komadu. Mislim da je za nas glumce važno da imamo poštovanje prema ovom komadu koji je Kiki napisao. Velika mi je čast da će biti upisano u povijest da imamo u Varaždinu praizvedbu tako lijepe predstave kojoj želim dobar život i dalje – izjavila je Dea Presečki.

Ako ste propustili praizvedbu, predstavu „Slučaj vlastite pogibelji” možete pogledati u HNK u Varaždinu svake večeri od 15. do 18. listopada od 19.30 i uvjeriti se da su Dea i njezine kolege iz glumačkog ansambla pod vodstvom redatelja Ivana Plezibata napravile sjajan posao,.

a.kučić/sjever.hr
15.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.