Now Reading:
Zamjenica Zagorec otvorila Agrofest u Vinici: Ovo je specifičan sajam jer okuplja mlade buduće poljoprivrednike i želimo da preraste u naš brend
Full Article 4 minutes read

Zamjenica Zagorec otvorila Agrofest u Vinici: Ovo je specifičan sajam jer okuplja mlade buduće poljoprivrednike i želimo da preraste u naš brend

S ciljem što bolje i efikasnije promocije strukovnih poljoprivrednih zanimanja ali i rada Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, u petak je u Srednjoj školi “Arboretum Opeka” u Vinici otvoren 3. Poljoprivredni sajam Agrofest, u sklopu EU projekta “Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi”.

Kako je prilikom otvaranja sajma naglasio ravnatelj škole, Dragan Brkić, uz samu promociju rada Regionalnog centra bit je i povezivanja poslodavaca i samih polaznika Regionalnog centra, što je također jedan od ciljeva sajma.

Agrofest je otvorila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je pritom istaknula da je riječ o specifičnom sajmu koji okuplja mlade buduće poljoprivrednike.

-Varaždinska županija je osnivač škole Arboretum Opeka i ovdje se provodi uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi. Uspostava iznosi više od 6 milijuna eura, a paralelno se izvodi i rekonstrukcija dvorca Opeka u iznosu od 9 milijuna eura, znači sveukupno 15.6 milijuna eura ćemo uložiti u strukovna zanimanja u poljoprivredi u Regionalni centar kompetentnosti. Ovih dana u sklopu projekta stižu oprema i mehanizacija u vrijednosti 2 milijuna eura. Također, predviđeno je 16 radionica, a jedan od iznimno bitnih projekata u sklopu Uspostave je i provođenje Agrofesta. Ovaj sajam spaja naše poljoprivredne proizvođače, OPG-ove s učenicima koji su kao svoj životni poziv odabrali poljoprivredu – kazala je zamjenica župana poručivši učenicima da su oni kotačić na kojem počiva budućnost varaždinske poljoprivrede, a i šire.

Naime, na 3. Agrofestu sudjeluju i učenici poljoprivrednih zanimanja iz pet srednjih škola: SŠ „Arboretum Opeka“, SŠ Bedekovčina, Gospodarske škole Čakovec, SŠ Ludbreg i Gospodarske škole Križevci.

Zamjenica Zagorec podsjetila je da Varaždinska županija ulaže značajna sredstva u poljoprivrednu proizvodnju pa je tako predvidjela u tu svrhu 927 tisuća eura te je pozvala poljoprivrednike da se jave na natječaj.

-Poljoprivreda spada među pet gospodarskih grana naše županije, iznimno je bitna i ona je proizvodnja na otvorenom. Oni koji će se i u budućnosti baviti poljoprivredom naići će na puno izazova, međutim kaže se „nije bitno koliko puta padneš, nego koliko puta si se sposoban dignuti”. S tom mišlju, vjerujem da imate u sebi puno žara, srca, predanosti, da volite ovo za što ste se opredijelili i da ćete ovdje, u neposrednom kontaktu s našim poljoprivrednicima, dobiti sve potrebne informacije – poručila je Zagorec okupljenim učenicima.

Izrazila je nadu da će u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede ovaj sajam prerasti u lijepu tradiciju i biti brend Općine Vinica, Srednje škole Arboretum Opeka, ali i Varaždinske županije.

Tijekom dva dana sajma bit će za sve zainteresirane održana četiri okrugla stola, čije su teme: Promocija strukovnih zanimanja, Žutica vinove loze i suzbijanje, Analiza tla te EU fondovi – prilike u novom programskom razvoju za poljoprivrednike, najavio je ravnatelj Brkić.

Održat će se i pet radionica za zainteresirane posjetitelje na teme: izrada bonsaija, izrade sezonskih dekoracija i jesenskih aranžmana te aranžiranja lončanica i začinskog vrtića.

Predstavit će se ukupno 40-ak izlagača iz Varaždinske i susjednih županija koji će izložiti: vina i likere, povrće, voće, ljekovito i aromatično bilje, proizvode od pčela i druge prehrambene delicije, proizvođači cvijeća predstavit će nove kolekcije, cvjetne dekoracije i ukrasno bilje, predstavljena će biti i poljoprivredna mehanizacija, traktori, druga oprema te repromaterijali za poljoprivrednu proizvodnju.

U sklopu programa održat će se i „Dani otvorenih vrata Regionalnog centra kompetentnosti“ te svečana podjela potvrda o završenom stručnom usavršavanju za mentore zaposlene kod poslodavaca koje je za polaznike bilo besplatno, a odvijalo se u dva dijela kroz teoriju i praksu.

s.kalajdžija i a.kučić/sjever.hr
13.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.